19.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоПо светаВ Кипър падна ДДС за 7 категории основни хранителни и битови стоки

В Кипър падна ДДС за 7 категории основни хранителни и битови стоки

В Кипър от днес седем категории основни хранителни и битови стоки се продават без да се облагат с ДДС. Влизащото в сила решение на правителството цели да облекчи потребителите от натиска на високите цени. В същото време инфлацията в страната продължава да пада и през април достигна най-ниската си стойност за последните 22 месеца.

С нулева ставка вече са три групи от най-необходимите храни. Обявеният от данъчната служба списък включва всички видове пресен или замразен хляб, прясно мляко, включително кондензирано, ароматизирано или растително, и яйца.

Освободени от ДДС са бебешките храни, бебешки пелени, продукти за женската хигиена и пелени за възрастни.

От Асоциацията на супермаркетите увериха, че всички артикули, за които важи данъчната промяна, ще бъдат днес на рафтовете с ревизираните по-ниски цени.

Контролът в магазините за прилагане на намаленията ще бъде засилен, заявиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство.

Нулевият данък за определените продукти е в сила до 31 октомври.

Заради прилагането на мярката държавата няма да получи приходи от около 11 млн. евро, изчислява финансовото министерство.

Инфлацията в Кипър, срещу която е насочено правителственото решение, намалява. През април тя е 3,7% спрямо същия месец преди година, при 5,8% през март, съобщи статистическата служба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments