11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусВ Кремъл се появяват врагове на Путин и неговата война

В Кремъл се появяват врагове на Путин и неговата война

В Кремъл се появяват критици и дори открити врагове на руския президент Владимир Путин и неговата война в Украйна. Това показва анализ на редица информации от западни изданиях и руски военни блогъри, твърди американският Институт за изучаване на войната в новия си доклад.

Според информация на разузнаването на САЩ човек от вътрешния кръг на Путин директно е критикувал неговите „изключителни недостатъци“ при воденето на войната срещу Украйна. Тези информации се появиха във „Вашингтон пост“. Все повече са и твърденията, че Путин е подложен на критика от приближените си заради военните загуби и обърканата мобилизация в Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков в писмен отговор до „Вашингтон пост“ е признал, че сред приближените на Путин е имало обсъждания по отношение на мобилизацията, но е отрекъл, че членове на руското ръководство директно са се конфронтирали с Путин.

Въпреки информациите за нарастващи критики срещу президента на Русия все още не може да се твърди, че предстои промяна на политиката на Путин, анализират от ISW. Разцеплението в Кремъл обаче вече се забелязва и в публикациите на приближените до Кремъл руски военни блогъри.

Все повече руски публикации говорят за две фракции в Кремъл. Първата е организирана около чеченският лидер Рамзан Кадиров и финансистът на военната компания „Вагнер“ Евгени Пригожин и те са враждебни към военното командване на Русия. Публикация на руски блогър, прочетена почти милион пъти говори как Кадиров и Пригожин са начело на фракция, която иска да продължи войната независимо от цената. Срещу тях пък била фракция от високопоставени руски генерали и политици, които искали да се преговаря със Запада, за да запазят имуществото си от санкции, но все още се страхували от открито противопоставяне срещу Путин.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments