17.8 C
София
четвъртък, октомври 6, 2022
НачалоVoayageВ Крим дворецът Масандра ще покаже любимата къща на семейството на Александър...

В Крим дворецът Масандра ще покаже любимата къща на семейството на Александър III

Музей-резерват „Гатчина“ представи в Крим изложба, посветена на живота на семейството на император Александър III, съобщава пресслужбата на музея-резерват, цитирана от РИА Новости.

От 12 юни до 25 октомври 2021 г. жителите на Крим и туристите, почиващи тук, ще могат да видят част от колекцията на Гатчински в двореца Масандра. Заглавието на изложбата „Щастливи да бъдем отново вкъщи. Семейството на Александър III в Гатчина“ припомня записа, който императорът оставя през октомври 1893 г. в своята Мемориална книга.

„Гатчина и Масандра са две резиденции на Александър III. Императорът смята замъка близо до Санкт Петербург за свой любим дом; той създава двореца край Ялта за семейството си през последните години от живота си“, обясняват от музея.

Изложбата представя 53 експоната, включително макет на паметника на Александър III от Паоло Трубецкой през 1905 г., ястието „Петел и пиле“ от 1892 г., от което Императорската фабрика за порцелан, поръчана от Александър III, започва известна поредица от произведения, направени с помощта на технология, която е уникална за края на XIX в. подглазурна живопис.

Гостите ще могат да видят и картини от церемониалните приемни на Александър III, порцеланови вази, направени от Кралската порцеланова манифактура, и чанта на Великия херцог Михаил Александрович, произведена от работилницата Дрю и синове.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments