13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоПо светаВ. "Монд": Френската търговска верига "Ошан" подпомага военните усилия на Русия

В. „Монд“: Френската търговска верига „Ошан“ подпомага военните усилия на Русия

Френската търговска верига „Ошан“ (Auchan), която е продължила дейността си в Русия след началото на войната в Украйна за разлика от много други компании и вериги „изглежда допринася за военните усилия на Русия“. Това пише днес в. „Монд“, цитиран от Франс прес, а ръководството на компанията контрира, че е „много изненадано“ от подобни твърдения.

„Много сме изненадани“, коментира пред АФП ръководството на групата, собственост на семейната асоциация „Мюлие“ (Mulliez) , базирана в Северна Франция. „Ние сме в процес на проверка на тези твърдения , но към днешна дата информацията, с която разполагаме, не потвърждава разследването на „Монд“, обяви търговската верига.

Според документите, с които са се сдобили френският ежедневник, сайтът за разследвания „Инсайдър“ (Insider) и неправителствената организация „Белингкат“ (Bellingcat) „Ошан“ е доставял безплатно стоки за армията на руския президент Владимир Путин.

В разследването се споменава, че „Ошан“ е предоставил безплатно стоки на стойност 2 милиона рубли (около 25 000 евро). Според вестника отговарящата за управлението Наталия З. е съставила списък със стоки на 15 март 2022 г. в писмо по електронната поща, изпратено до „около 20 служители в няколко магазина в Санкт Петербург“, с цел те да бъдат предоставени като хуманитарна помощ.

В списъка са били включени „хиляди цигари, вълнени чорапи размер 43 или 44, газови патрони за котлони, консерви свинско рагу, брадви и пирони, като всичко това идва от складовете на марката“, информира вестникът.

Ръководството на групата разкрива, че „единствените предоставени елементи датират от март 2022 г.“ или няколко седмици след началото на конфликта и в този случай това е обичайна поръчка, направена предварително.

„Ние не финансираме и не участваме доброволно и активно, в каквото и да е изпращане на стоки за руските военни сили“, уточнява ръководството.

„Ошан“, който се нарежда на 5-то място сред хранителните вериги във Франция (след „Льоклерк“ – Leclerc, „Карфур“ – Carrefour, „Ентермарше“ – Intermarche и „Систем O “ – Systeme U), присъства от дълго време в Украйна и Русия, където преди войната е осъществявал една десета от общите си продажби. Друга марка от галактиката „Мюлие“ – „Льороа Мерлен“ (Leroy Merlin), също има водеща роля на руския пазар при продуктите „направи си сам“.

При публикуването на резултатите за първата половина на 2022 г. през август „Ошан“ обяви, че е отчел „значително забавяне“ на търговската си дейност в Русия, уверявайки, че тя се осъществява с „максимална автономност и строго спазване на европейското ембарго“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments