18.5 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусВ очакване на Володимир Зеленски в София

В очакване на Володимир Зеленски в София

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети България. Евентуалната му визита ще бъде първата в Югоизточна Европа от началото на пълномащабната война на Русия срещу страната му.

Зеленски досега е посещавал САЩ, Великобритания и редица държави от Европейския съюз, както и Молдова, Саудитска Арабия и Япония. Много са и чуждестранните лидери, които посетиха  Киев, за да засвидетелстват подкрепата си за Украйна.

От българска страна засега е осъществена само една официална визита там – по време на правителството на Кирил Петков, който води делегацията през април миналата година. Пътуванията на украинския президент се пазят в тайна от съображения за сигурност.

Потенциалната визита на украинския президент Володимир Зеленски идва в ключов момент за Киев – преди срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, където се очаква ясен сигнал за Украйна, че е добре дошла в атлантическия пакт. Самият Зеленски неведнъж е казвал, че в Киев са наясно, че присъединяване към НАТО преди края на руската война срещу Украйна е невъзможно, но се надява на категорично послание от партньорите.

На правителственото заседание вчера бе одобрена проектодекларация между София и Киев, в която се казва: „В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това“ и още – “България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО“. Подобни декларации често са част от чуждестранните визити на Зеленски.

Очаква се парламентът също да обсъди проект на декларация за членство на Украйна в НАТО. Ако се стигне до визита на президента Зеленски, потенциални други теми за разговор са военна помощ, подготовката на украински медици у нас, енергийни и други въпроси.

Проектът за декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО е внесен в парламента от народните представители Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Тошко Йорданов, Павела Митова и Екатерина Захариева.
С декларацията 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното, незабавно и доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на  всички засегнати от нея суверенни държави.
В текста пише, че парламентът  настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи.
Парламентарните групи на „Възраждане“ и БСП няма да подкрепят декларацията с аргумента, че тя ще доведе до ескалация и дипломатическо напрежение.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments