8.5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусВ парламента търсят изход от председателската криза

В парламента търсят изход от председателската криза

Председателският съвет на парламента се събра, за да обсъди вариантите за излизане от ситуацията след двете неуспешни процедури за избор на председател на 48-ото Народно събрание.

Вчера от „Демократична  България“ предложиха ротационно председателство на парламента – на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят това предложение. Късно снощи от „Продължаваме Промяната“ оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС коментира пред журналисти, че оттеглянето от „Продължаваме Промяната“ на кандидатурата на Никола Минчев означава, че няма да има с кого да се ротира техният кандидат Росен Желязков. Те направиха крачка в посока да задълбочат още повече конституционната криза, защото един час преди да направят тази крачка ние бяхме подкрепили идеята на „Демократична България“ за ротационен председател, каза той. „Единственото, което ги интересува „Промяната“ в момента, е да рушат“, заяви Добрев.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров коментира, че ще направят стъпка встрани и при нова процедура няма да издигат свой кандидат за поста, за да стане ясно на всички, че ГЕРБ са в изолация и техният кандидат не може да бъде избран. Той определи предложението на „Демократична България“ като „доста екзотична идея, която не е ясно как може да работи в действителност и на всичкото отгоре – противоконституционна“.

Той каза, че няма да участват в консултациите, водени от президента (2012-2017г.) Росен Плевнелиев, за създаване на правителство с първия мандат. А дали ще инициират консултации с втория мандат, той отговори: „Разбира се“.

С оттеглянето на кандидатурата на „Продължаваме Промяната“ не мисля, че се разрешава казусът, защото проблемът не е в многото кандидати, а в липсата на подкрепа за един кандидат, смята Георги Свиленски от „БСП за България“. Проблемът със 121 гласа „за“ Росен Желязков мисля, че и тази нощ не е решен, коментира той. Затова Свиленски посочи, че от БСП дават алтернатива – Кристиан Вигенин.

Свиленски каза, че БСП няма да участва в разговорите с контактната група за съставяне на правителство. По думите му подходът е несериозен.

Според най-възрастния народен представител Вежди Рашидов, който откри първото заседание на 48-ото Народно събрание, ГЕРБ не трябва да отстъпва. Всички трябва да сведем глава пред българския народ, защото не е красиво това да имаш шампион и да не му даваш да се качи на стълбицата и да си вземе наградата, коментира той.

Вчера първото заседание на Народното събрание беше прекъснато след две неуспешни процедури за избор на председател. То ще бъде подновено днес в 10:00 часа, но преди това председателският съвет обсъжда вариантите за решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments