-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусВ Северна Македония отбелязват Богоявление

В Северна Македония отбелязват Богоявление

Богоявление отбелязват днес в Република Северна Македония по стар стил (по Юлианския календар). Денят е неработен, а всички населени места се подготвят за празника. Основното честване на Богоявление ще бъде в Охрид, където на освещаване на водите на Охридското езеро и хвърлянето на Светия кръст ще присъстват и премиерът на страната Димитър Ковачевски, министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, министърът на правосъдието Никола Тупанчевски и министърът на информационното общество и администрацията Адмирим Алити, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

По двама водни спасители в 4 екипа и около 15 човека медицински персонал ще се грижат за безопасността на около 300 човека, записали се да скачат за кръста в Охридското езеро. Температурата на водата се очаква да е около 9 градуса и според прогнозата се очаква край езерото да има вятър, затова от Червения кръст апелират към повишено внимание, съобщават медиите в страната.

При благоприятно време кръстът ще бъде хвърлен във водите на Охридското езеро от кея на градското пристанище, но ако вятърът е силен, това ще се случи от палубата на кораб. За Богоявление в Охрид очакват много хора, а паркингите ще бъдат безплатни за участниците в отбелязването на празника.

Около 130 човека са се записали, че ще скачат за кръста в Скопие, съобщава МИА.

Архиерейската литургия в столицата на Северна Македония ще се извърши в храма „Рождество на Пресвета Богородица“, след нея ще бъде отслужен водосвет в преддверието на храма, а кръстът ще бъде хвърлен от един от мостовете на Вардар.

От МВР съобщиха, че ще бъде въведен специален режим на движение в централната част  и две от общините в ​​Скопие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments