22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусВ телефонен разговор Блинкън призова Лавров да зачита споразумението за износ на...

В телефонен разговор Блинкън призова Лавров да зачита споразумението за износ на украинско зърно

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Сергей Лавров в телефонен разговор да зачита споразумението за износ на украинско зърно през Черно море:

„Посланик Бриджит Бринк – нашият посланик в Украйна, бе в Одеса тази сутрин. Тя потвърди, че корабите са натоварени и готови да отплават. От жизнено значение е Русия да изпълни задълженията, които пое – пое ги пред света“, каза Блинкън.

Това бе първият разговор между двамата първи дипломати на САЩ и Русия от 15 февруари – 9 дни до началото на войната, когато Блинкън предупреди Лавров срещу нахлуването в Украйна, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Блинкън отправи и предупреждение срещу плановете на проруските власти в Херсон и Запорожието да проведат наесен референдуми за присъединяване към Русия:

„Тези планове няма да бъдат приети никога. Светът никога няма признае анексии (на украински територии), а ние ще наложим на Русия да плати съществена допълнителна цена, ако пристъпи към изпълнение на тези планове“.

На свой ред, Лавров е упрекнал Блинкън, че Съединените щати не изпълняват обещанието си за отмяна на санкциите, които вредят на експорта на руски храни, и е добавил, че Москва ще изпълни до край поставените цели на т.нар. „специална военна операция“ в Украйна –  терминът, който Москва използва, за да определи своята инвазия в Украйна, която според нея се провежда при самоотбрана.

Украйна и нейните съюзници обаче продължават да твърдят, че руското нападение е напълно непровокирано.

Лавров също така каза на Блинкън по време на телефонния им разговори, че „непрекъснатото помпане на оръжия от страна на САЩ и НАТО във въоръжените сили на Украйна само удължава агонията на режима в Киев, удължавайки конфликта и умножавайки жертвите“, според информация на руското външно министерство.

Държавният секретар заяви, че в проведения телефонен разговор с руския външен министър е оказал и натиск върху Кремъл да приеме „същественото предложение“, което Вашингтон е направил, за да осигури освобождаването на двама американци, задържани в Русия.

„Имахме откровен и директен разговор“, каза Блинкън на пресконференция в Държавния департамент. „Натиснах Кремъл да приеме същественото предложение, което направихме за освобождаването на Пол Уилън и Бритни Грийнър“, посочи той.

Лавров пък е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към „тихата дипломация“ по въпроса за размяната на затворници.

„Що се отнася до възможната размяна на лишени от свобода руски и американски граждани, руската страна настоятелно предложи връщане към практиката да се работи по професионален начин и да се използва „тиха дипломация“, вместо да се хвърля спекулативна информация“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Тази седмица Съединените щати обявиха, че са направили предложение на Русия преди седмици, за да осигурят освобождаването на звездата от NBA Бритни Грийнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уелън, но не разкриха какво предлагат.

Източник, запознат със ситуацията, каза, че Вашингтон е готов да размени руския трафикант на оръжие Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в затвора в Съединените щати, като част от сделката.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments