20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоПо светаВ ТРЕТИ ЕНЕРГОБЛОК НА КИТАЙСКАТА АЕЦ „СЮЙДАПУ“ ИНСТАЛИРАХА КОРПУСА НА УЛОВИТЕЛЯ...

В ТРЕТИ ЕНЕРГОБЛОК НА КИТАЙСКАТА АЕЦ „СЮЙДАПУ“ ИНСТАЛИРАХА КОРПУСА НА УЛОВИТЕЛЯ НА СТОПИЛКАТА

В трети енергоблок  на АЕЦ „Сюйдапу“, който се строи в Китай по руския проект ВВЕР-1200, монтираха корпуса на устройството за локализиране на стопилката на активната зона. Оборудването е с тегло 156 тона и височина 6,1 метра.

Устройството за локализиране на стопилката на активната зона е една от пасивните системи за безопасност, която осигурява изолация на фундаментната плоча на сградата на реактора от стопилката на активната зона в случай на тежка авария. След тази операция става възможно по-нататъшното изграждане на шахтата на реактора.

АЕЦ „Сюйдапу“, разположена в град Хулудао, провинция Ляонин, е нов проект на сътрудничество между Русия и Китай в областта на атомната енергетика. През 2019 година двете страни подписаха договори за изграждане на трети и четвърти енергоблок с реактори ВВЕР-1200, както и за доставка на ядрено гориво.

Руската страна ще проектира ядрения остров на централата, ще достави ключово оборудване за ядрения остров на двата енергоблока и ще осъществи надзор на монтажа и настройката на доставеното оборудване. Пускането в експлоатация на енергоблоковете е предвидено за периода 2027-2028 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments