22.6 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоНа фокусВ. "Файненшъл таймс": Темата за Северна Македония свали българското правителство на Кирил...

В. „Файненшъл таймс“: Темата за Северна Македония свали българското правителство на Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков беше свален с вот на недоверие, застрашаващ постигането на споразумение за отмяна на ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза, пише „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Българското правителство беше свалено с вот на недоверие, което хвърля страната в нов политически хаос и попарва надеждите за напредък в намиращия се в застой процес на разширяване на ЕС към Западните Балкани. Българските депутати гласуваха със 123 срещу 116 гласа да свалят премиера Кирил Петков, реформатор, обещал да се справи с корупцията и заел твърда линия срещу руската инвазия в Украйна, отбелязва изданието.

Вестникът посочва, че Петков е бил свален след спор около план за отмяна на ветото на България за започване на преговори за влизане на Северна Македония в ЕС, както и заради разногласия по бюджета. Сега страната вероятно се е запътила към четвъртите си от април миналата година парламентарни избори. Вотът на недоверие е и удар за евролидерите, които се събират днес в Брюксел, за да опитат да съживят процеса на присъединяване на Западните Балкани, коментира изданието.

По-рано вчера най-голямата опозиционна партия в България заяви, че ще подкрепи отмяната на ветото за преговорите с ЕС на Северна Македония. Бившият български министър-председател Бойко Борисов каза, че неговата дясноцентристка партия ГЕРБ ще гласува „за“, макар първоначално преди три години да наложи вето заради спор за интерпретацията на Скопие на балканската история. Въпреки рязката промяна ГЕРБ не се отказаха от вота на недоверие към правителството. Съюзниците на Петков подозираха, че промяната на позицията на Борисов за членството на Северна Македония в ЕС – в България влизането на Скопие в съюза продължава да е непопулярно – е политически капан, коментира „Файненшъл таймс“.

Европейски официални представители се опасяват, че забавяне на разширяването на ЕС може да доведе до политическа нестабилност на Западните Балкани и до разочарование относно подкрепата на Брюксел към западната ориентация на региона, от което може да се възползва Русия. Петков подкрепи европейските санкции срещу Москва и уволни министъра си на отбраната, след като той отказа да нарече руската инвазия „война“, отбелязва изданието. Отмяна на ветото върху преговорите със Северна Македония щеше да деблокира и преговорите с Албания, тъй като ЕС разглежда кандидатурите за членство на двете страни заедно, допълва вестникът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments