21.8 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусГабриел: ГЕРБ ще има своя кандидатура за еврокомисар

Габриел: ГЕРБ ще има своя кандидатура за еврокомисар

ГЕРБ ще има своя кандидатура за еврокомисар – това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след посещението си в Брюксел. Също така тя заяви, че трябва да се даде възможност на представител на кабинета да участва в срещата на върха на НАТО във Вилнюс.
Габриел не се ангажира с конкретни срокове кога ГЕРБ ще излъчи своята кандидатура за еврокомисар, само каза, че тя трябва да бъде обсъдена до края на седмицата:
„ГЕРБ ще има своята кандидатура, както знаете това е процес, имаме своята вътрешна дискусия и след това нашият кандидат да бъде познат. България ще излъчи двама кандидати, които трябва да имат качествата…“
„Това е също решение, което трябва да бъде взето на Министерски съвет. Аз мисля, че трябва да бъде отчетено, че в тази ситуация, след пет избора, когато за първи път след две години имаме ново правителство, което се заявява като евроатлантическо, мисля, че е редно на това правителство на форумите от такъв голям формат да му се даде възможност да се заяви и да бъде водещо“.
Габриел потвърди, че България ще се включи в поръчката на Европейската агенция за отбрана за доставка на боеприпаси за Украйна:

„Най-напред, разбира се, с министъра на отбраната ще продължим да работим заедно, включително и като Министерски съвет, за да може да стане факт обявеното намерение. Знаете, че Бълария каза, че ще работи за присъединяване към инициативата, затова ще трябва да има и меморандум с Европейската агенция по отбраната, включително и днес с европейския комисар Тиери Бретон говорихме по темата. Аз мисля, че има много ясна заявки от сегашното правителство подкрепата за Украйна да бъде конкретна, навременна и да очертава добра перспектива за страната“.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments