Газпром не е виновен за енергийната криза в Европа

0

ТАСС/. Нито Газпром, нито Русия са виновни за енергийната криза в Европа. Това заявка вицепремиерът на Руската федерация Новак в ефира на телевизионния канал “  Русия-1  “ . „Разбира се Александър изведнъж от изявлението на ръководителя на тази организация на международната IEA, която се опитва да работи като болна глава към здравословен проблем, който европейските потребители имат днес. Разбира се, няма Тук вина не е нито Газпром, нито Русия като цялото“, каза той.

Новак подчерта, че развитието на енергийната криза в Европа е повлияно от дългата зима, която наложи добива на значителни обеми газ от подземните газови хранилища (ПГС) в Европа. Освен това световната икономика започна да се възстановява, а втечненият газ, предимно от САЩ, отиде на азиатските пазари, добави вицепремиерът.

По-рано ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от  Bloomberg  , заяви, че поради поведението на Русия е възникнало силно напрежение на европейския газов пазар, а Газпром е по-виновен за недостига на газ в европейските ПГС. Редица страни от ЕС в периода от септември до декември 2021 г. обвиниха Газпром, че ограничава доставката на газ за ЕС в период на пикови цени на енергията, вярвайки, че руският доставчик, който покрива около 40% от нуждите на ЕС от газ, манипулира европейските цени . В същото време лидерите на Европейската комисия признаха, че европейската газова криза е резултат от комбинация от фактори, включително покачване на световните цени на енергията, неблагоприятно време, което намали производството на вятърна енергия в Европа за няколко месеца, нарастващи цени на въглеродните кредити, създадени от европейските Комисията, затварянето на голям брой мощности за генериране на въглерод в Европа.В отговор Газпром многократно заявява, че доставките му за страните от ЕС през есента на 2021 г. са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година и че всички договорни задължения към страните от ЕС са изпълнени изцяло. Фактът за изпълнение на договорните доставки е многократно потвърждаван от ръководството както на отделните държави от ЕС, така и от Европейската комисия.

Сн. ТАСС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук