Газпром обяви исторически минимални запаси от газ в ПГХ в Европа и Украйна

0

ТАСС/. Запасите на газ в подземните хранилища (UGS) в Европа и Украйна са на исторически ниски нива, се казва в изявление на „Газпром“. Повече от 70% от обема на газа, изпомпван през летния сезон, вече е изтеглен от европейските ПГХ, съобщиха от холдинга.„От 11 януари 2022 г. нивото на запасите в европейските ПГХ се премести в района на рекордно ниски нива за дългосрочен период на наблюдение. Към 22 януари запасите вече са с 1,85 милиарда кубически метра по-малко от минималната цифра за тази дата. “, се казва в изявлението. Включително заетостта на подземните хранилища в Германия падна под 42% – до 41,8%.

Към 22 януари обемът на активността на газ в европейските хранилища е с 26% (с 14,9 млрд. куб. м) по-нисък от нивото от изтичане на година, добиването достига 71,8% или 34,3 млрд. куб. м. м газ, съобщава „Газпром“ позовавайки се на данните на Gas Infrastructure Europe.

В същото време заетостта на украинските PGSF също е на минимални нива. „Към 22 януари той намаля до 12,1 млрд. куб. м. Това е с 44,6% (9,7 млрд. куб. м) по-ниско от годината и с 3,2 млрд. куб. м по-малко от датата на започване на инжектиране през април 2021 г. И днес , запасите в украинските ПГХ са „пропаднали“ вече под 12 милиарда кубически метра“, подчертават от „Газпром“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук