Газпром осъди препродажбата на газ и отрече да ограничава доставките за ЕС

0

Руският енергиен гигант Газпром отхвърли обвиненията, че Москва ограничава доставките на газ за Европа и осъди препродажбата на газ от Германия за Полша, предаде БНР. „Всички обвинения срещу Русия и Газпром, че не доставяме достатъчно газ на европейския пазар, са абсолютно безпочвени, неприемливи и неверни“, каза говорителят на Газпром Сергей Куприянов късно снощи.

Говорителят на Газпром заяви, че компанията изпомпва синьо гориво според заявките на потребителите. „Германия и Франция не са поръчали допълнителни количества газ“, заяви Куприянов, и нарече обратната продажба на газ от Германия за Полша на по-високи цени „не най-рационалното решение“.

„Газпром е готов да доставя допълнителни обеми газ за Европа по дългосрочни договори и по-евтино в сравнение с препродажните цени“, каза Сергей Куприянов в ефира на държавния телевизионен канал „Русия 1“. Според говорителя всички проблеми в западноевропейските страни са създадени от самите тях.

Западът от седмици обвинява Русия, че ограничава доставките на газ, за ​​да окаже натиск върху Европа на фона на напрежението около Украйна и за да форсира лицензирането на спорния газопровод „Северен поток 2“. Но германското енергийно министерство по-рано днес заяви пред Франс прес, Русия спазва дългосрочните договори за доставка и договорените количества газ пристигат в Германия.

Сн. Газпром

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук