-2.9 C
София
сряда, януари 12, 2022
НачалоУ нас"Галъп": 64% от българите очакват икономически трудности през 2022 г.

„Галъп“: 64% от българите очакват икономически трудности през 2022 г.

64% от анкетираните българи очакват икономически трудности догодина, 6% икономически просперитет, а 19% от запитаните смятат, че в икономически план 2022 г. ще е същата като 2021 г. 11% се затрудняват да дадат отговор.

Това показват данни от проучването „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“.В края на миналата година оптимистите за икономиката са били 5%, песимистите отново 64%, а 20% не са очаквали никаква промяна в икономическото развитие на страната.

Очакванията за просперитет в икономическото развитие у нас отново не са много далеч от средното ниво за ЕС. Средно в съюза 14% очакват подем, 53% трудности, а 28% очакват 2022 г. да е същата в икономически план. Настроенията в източните държави от ЕС пък са още по-близки до тези у нас – 9% очакват икономически подем, 62% трудности, 23% очакват годината да е същата, а 7% не могат да преценят.

Каква ще бъде 2022 г.?

Обичайно, нивата на оптимизъм в страната ни не са много високи. Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, 48% по-скоро очакват 2022 г. да е по-лоша, а според 21% следващата година ще е същата като тази. 16% не могат да преценят.Така нетната стойност на Индекса на надеждата у нас е -33, което ни поставя на второ място в топ 5 от най-песимистичните държави. Миналата година страната ни отново беше сред 5-те най-песимистични държави в изследването с индекс на надеждата – 29.

Индекс на щастието

На фона на очакванията за трудности в икономиката и преобладаващ песимизъм, тази година личното щастие у нас е по-високо. 45% от анкетираните българи заявяват, че се чувстват „щастливи“ или „много щастливи“, 9% като „нещастни“ и 1% като „много нещастни“. 43% от сънародниците ни са заявили, че не се чувстват нито „щастливи“, нито „нещастни“, а 2% от запитаните „не могат да преценят“. България е в средата на класацията. За сравнение, в страните в Източна Европа 49% от запитаните са „много щастливи“ или „щастливи“, 9% „много нещастни“ или „нещастни“, а 39% отговарят, че нито са „щастливи“, нито „нещастни“.

Изследването „В края на годината“ на „Галъп интернешънъл“ е ежегодна традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година от тогава. Тази година то бе проведено в 44 държави по света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments