Гаф на летище София – пропуснали “тайни агенти” от ЕК с предмети в багажа, от които може да се сглоби взривно устройство

0

Испанци и германци последователно три седмици учат екипите на рентгените на летище София да виждат опасни и забранени предмети в куфарите на пътниците. Обучението се налага след фалове, допуснати при тайна проверка на Европейската комисия на  рентгените за ръчни багажи, съобщава 24 часа. Тогава един след друг с части в багажа, от които може да се сглоби взривно устройство,

са минали безпрепятствено проверяващите от ЕК

Това се е случило в средата на октомври, а инспектори от Гражданската въздухоплавателна агенция (ГВА) са били наблюдатели. По този повод се появиха спекулации, че ще бъде отнет лицензът на летището.

От “СОФ Кънект” – дружеството, което е концесионер на аеропорта, отказаха официален коментар, тъй като проверката на ЕК е двустепенна и след първоначалните пропуски ще има повторна ненадейна инспекция с тайни пътници.

Летището има три седмици да отстрани пропуските 

Неофициално източници от аеропорта казват, че това е било пропуск на екип за  проверки на ръчни багажи, който не е бил добре обучен. Проверката не била елементарна, за да се каже, че те просто не са видели опасните предмети, тъй като те били разглобени и не са разпознати.

Друга причина за гафа експерти обясняват с текучеството напоследък на летището.

Източници, близки до министерството на транспорта, уточниха, че летището има концесионер и пропуските са на “СОФ  Кънект”. Министър Христо Алексиев

е написал остро писмо до концесионера,

в което напомня, че сигурността е минимално изискване в договора.  Напомня се още, че за оператор на софийското летище е посочено летището в Мюнхен, а до този момент то не е поело аеропорта.

Предполага се, че между фонда “Меридиам” и мюнхенския аеропорт има различия. Министърът е подчертал още, че докато летището било държавно, не е имало проблеми със сигурността.

Същите източници коментират, че няма обучение на екипите, както и че обучителният център не работел, имало и демотивация на хората.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук