Генералният секретар на НАТО прогнозира разединението на Европа при едно условие

0

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че създаването на обща военна сила на Европейския съюз (ЕС) може да бъде опасно. Своя армия ще отслаби Северноатлантическия съюз и също ще раздели Европа, предложи Столтенберг в интервю за The Sunday Telegraph.

Столтенберг отбеляза, че подкрепя дейностите на Европейския съюз в областта на отбраната. Никоя нова формация обаче няма да може да замени Северноатлантическия алианс. Ръководителят на НАТО подчерта, че е необходимо да се гарантират общите интереси на Европа и Северна Америка. При липсата на това условие той прогнозира разединението на Европа и отслабването на алианса.Ръководителят на НАТО обясни, че възможните рискове са отчасти свързани с финансовата страна на въпроса. Повечето средства за отбрана се използват в полза на съюзници извън ЕС, каза той.

В същото време държавите, които не са членове на Европейския съюз, играят решаваща роля за гарантиране на сигурността на Европа. Столтенберг включва Великобритания, Исландия, Норвегия, както и САЩ, Канада и Турция сред тези страни.

Опитите за създаване на паралелни организации на НАТО или дори дублиране на алианса ще направят взаимодействието по -слабо поради ограничените ресурси. Генералният секретар добави, че конкретни инициативи за формирането на въоръжените сили на ЕС с НАТО в момента не са разгледани. Подробности за алианса относно евентуална съвместна армия също не са известни.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук