Георги Гьоков: ГЕРБ не мислят нито за демографската криза, нито за хората

0

Господин Гьоков, предлагат се от управляващите нови срокове за прехвърляне на партидите за втора пенсия към НОИ. Това по-добър вариант ли е?

Сигурно е по-добър вариант, когато се дава възможност на хората да избират. Само че за пореден път не им дадохме право на информиран избор. Защото, какво като имат право да избират, след като не знаят какви ще са условия за изплащане на пенсиите от втория стълб. Хората си задават въпроса и с удължаване на срока включително ги хвърляме в размисъл какво да правят- дали да изберат само НОИ, да си оставят осигуряванията на двете места. Има аргументи и в двете посоки и за всеки човек няма да бъде едно и също. Но трябва да се знаят какви ще бъдат правилата за изплащане на втората пенсия. Много хора си задават въпроса дали ще могат да си вземат наведнъж парите при определени условия. Има друг съществен въпрос, който не е получил отговор за парите от втория стълб- там средствата са пресметнати и разпределени за една средна преживяемост на живота. Ако човекът преживее този период, какво се случва, спират ли му пенсията от втория стълб? Това са въпроси, които нямат отговор, затрудняват хората да направят информиран избор. Точно затова е тази главоблъсканица. Вместо управляващите да кажат точно ясно какъв е срокът за прехвърляне на партидите, пенсионирането става при тези условия, за да направят своя избор, те удължават постоянно срока и объркват повече хората.

Тоест това няма да улесни хората и защо се получава , според Вас, това объркване?

При втория стълб още от създаването на тристълбовия модел на пенсиониране след 2000 година с помощ на Световната банка, доста хора не бяха наясно за какво става въпрос в този тристълбов модел. Голяма част от хората останаха незаинтересовани за техните пари. Знаете, че при започване първоначално на работа не си избрал в кое частно пенсионно дружество да се осигуряваш за втория стълб, те разпределят служебно. Сигурен съм, че сега много от хората, родени след 31.12.1959 година, които се осигуряват във втория стълб, нямат представа в кой фонд се осигуряват. Управляващите направиха опит преди години при финансовия министър Владислав Горанов да национализират втория стълб като го прехвърлят в НОИ. Има две посоки това желание- че държавата наистина иска да национализира в прекия смисъл на думата текст средства, а те са повече от 9 милиарда и по този начин да се реши проблема с пенсионната система за няколко години. Другият поглед върху това намерение можеше да бъде, че държавата е загрижена за хората , които ще получават пари от втория стълб- че пенсиите им ще бъдат намалени и мисли за тях. Но това остана отново неразбрано нито от хората, включително от народното представителство, защото не беше обяснено нормално каква е идеята, каква е целта, какво е състоянието на фондовете, дали хората ще получават по-ниски пенсии, когато се осигуряват с двата фонда. Затова тази идея някъде заглъхна , отиде в девета глуха и се сведе до това да могат да избират пет години преди да се пенсионират да си прехвърлят парите само в първия стълб или да ги получават в последствие от двата стълба. С тези разнопосочни решения, с тези разнопосочни послания в публичното пространство, объркваме хората.

Можем ли да кажем за кого е по- изгодно да прехвърли пенсионната си партида в НОИ?

Никой не може да го каже това, включително хората от НОИ. Те са изключително компетентни, но как да кажат на хората кое е по-изгодно за тях като не знаят какви ще са условията, които ще приеме Народното събрание в промени в КСО и института на изплащане на пенсиите от втория стълб. И Господ да дойде не може да ви каже в момента кое ще бъде по-изгодно за вас. Мое виждане е, че тези, които са се осигурявали изцяло в първия и втория стълб, ще натрупат достатъчно пари, за да им се гарантира една добра пенсия, при условие, че не ни сполетяват много сериозни кризи, ще се управляват добре парите в техния фонд. Но за тези, които първо са се осигурявали в първия стълб и след това част от осигурителният им стаж е в двата стълба, за тях ще бъде неизгодно пенсионирането. Това е изключително и строго индивидуално според всеки човек и според вноските му във фондовете, продължителността на осигуряване. Има още един момент, който хората трябва да следят при осигуряването си, когато имат периоди, в които не са се осигурявали и са били безработни продължително време, това силно се отразява на парите във втория стълб и това ще води до намаляване на техните пенсии.

Как ще коментирате отстъплението на ГЕРБ от детските надбавки, което доведе до реакция на полицаите, които казаха, че не желаят с парите за децата да увеличат техните заплати, а впоследствие управляващите намериха ново решение?

Достойна постъпка на полицейските синдикати, които казаха , че не отстъпват от позицията си и искат своето и което им се полага, но по никакъв начин не желаят това да бъде за сметка на детските надбавки. Хубаво е всички семейства, всички деца да получават някакво отношение, някакво подпомагане. Ние от нашата Парламентарна група предлагаме всички български семейства, които имат деца да получат по някакъв начин подкрепа и ние предлагаме това да стане през данъчната система като елемент от семейното подоходно облагане. Поведението на управляващите в бюджета е иди ми -дойди ми, днес сме едно ,утре сме на друга позиция в зависимост от настроението на хората и на тези, които имат възможност да протестират. Бих искал да коментираме въпроса за обезщетенията за отглеждане на дете след първата година.

Защо този въпрос остава нерешен?

Откакто ГЕРБ е на власт това обезщетение е неглижирано. Тази година ще бъде 380 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева от 1 януари 2021, а майчинството за втората година остава 380 лева. Човек, колкото и да е предубеден, не може да не си дава сметка. Нали искаме да стимулираме раждаемостта?

Мотивът на управляващите е майките да се върнат бързо на работа, не сте ли съгласен?

Аз съм съгласен с този мотив, защото другият им мотив е, че в България платеното майчинство е едно от най-продължителните в света и в Европа. Няма лошо да се похвалим с едно хубаво нещо, с това социално завоевание. Но този мотив важеше за предходни години, когато икономиката вървеше напред и имаше работни места. Сега в криза, когато подпомагане всичко и всеки и раздаваме едни пари на калпак, се казва на майките, че ще ги стимулират да се връщат на работа, но в същото време не строят детски градини, в същото време намаляват работните места, а работодателите се затрудняват и предпочитат хора, които не отсъстват от работа. ГЕРБ не мислят нито за демографската криза, нито за хората.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук