-5 C
София
четвъртък, януари 13, 2022
НачалоНа фокусГеорги Марков: Техническият паспорт на сградите е противоконституционно национално изнудване

Георги Марков: Техническият паспорт на сградите е противоконституционно национално изнудване

Идеята за задължителен технически паспорт на сградите, приета през 2007 г. от БСП и ДПС по време на Тройната коалиция, вдигна градуса на напрежението в обществото. Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков я определи като „противоконституционно национално изнудване“. Ако това нещо се случи в Унгария, ще се стигне до всенародно въстание. Марков се обръща към регионалният министър Петя Аврамов да отмени тази наредба или да удължи срока й до 3022 година. Вижте целият коментар на Георги Марков, който се намира в Будапеща:

„ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПАСПОРТ НА СТАРИТЕ СГРАДИ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО НАЦИОНАЛНО ИЗНУДВАНЕ

Приятели,

Голямо е брожението в социалните мрежи около техническия паспорт на старите сгради, строени преди 30, 50, 100 и т.н. години. Дори се коментира, че след 2022 г., няма да можеш да се разпореждаш със собствения си апартамент, ако сградата в която е той няма технически паспорт. Не можеш да го продаваш, заменяш или отдаваш под наем. Това било записано в някаква Стратегия за национална енергийна ефективност. БРАВО БЕ СТРАТЕЗИ! Вие не знаете ли, че в България има нова Конституция, най-голямото завоевание, на която е неприкосновеността и защитата на частната собственост. Как ще ограничите правото на разпореждане, което е част от правото на собствеността без промени в основния закон?

Приятели, стратегията не съм я виждал, но видях Наредба N 5 на министъра на регионалното развитие и благоустройството., която е в сила от 2007 г. по времето на така наречената Тройна коалиция, която урежда издаването на техническите паспорти за старите сгради.

ВСИЧКО Е МАРА ВТАСАЛА, САМО ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ НЕ Е ИМАЛА.

Баба Мара от родопско село с пенсия от 150 евро на месец ( не на ден, както би помислила Урсула), отсега ще трябва да събира стотачки. Наредбата я задължава до края на 2022 г. принудително да сключи договор с фирма ЗА ОБСЛЕДВАНЕ на къщицата си. Добре че е ОБСЛЕДВАНЕ, а не РАЗСЛЕДВАНЕ. Ако не се разбере с фирмата по обследване, или няма пари горката, кметът от нейно име ще възложи на БРАТОВЧЕДСКА фирма да направи обследването и ще я подгони със съдия-изпълнител.

В градовете пък, етажните съсобственици трябва да съберат пари, ако могат да се разберат и на сред чумата също да тръгнат по задължение да се договарят с фирми за обследване на сградата. Ако не и тях кметът ги праща на съдия-изпълнител.

Приятели, това е ПРОТИВОКОНСТИРУЦИОННО НАЦИОНАЛНО ИЗНУДВАНЕ. На милиони българи за стотици милиони лева.

България е правова държава със свободна стопанска инициатива и защитена частна собственост. България има СВОБОДА НА ДОГОВАРЯНЕ и не може да има ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДОГОВАРЯНЕ. Със задължително договаряне комунистите през 1975 г. накараха собствениците на магазини и ресторанти,( вижте бул.”Витошка”) да ги продадат на безценица на държавата. Та написах закон, с който им ги върнах (ДВ бр.105, 1991г.)

Никой в България не може да бъде каран принудително да сключва договори, а ако не ги сключи да бъде даван на съдия-изпълнител. В България не може и да правим КМЕТОВЕТЕ БИРНИЦИ, които да гонят съгражданите си със съдия-изпълнител. Горките кметове, не само няма да вземат следващ мандат, ами след народен гняв може да загубят и действащия.

Държавата е правото си да паспортизира – технически паспорт на сградата, ветеринарен паспорт има ли кучета, или котки, санитарен паспорт има ли комари и хлебарки, но със своите средства и със своите чиновници, а ако не достигат ще си наеме. И без това сме световни шампиони по министерства, комитети, агенции, съвети – общо към 200 на брой. Не е лошо държавата и общините да паспортизират и незаконното строителство по всички заведения и магазини в партерните и подземните етажи на столицата и големите градове, което са допуснали.

ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ по време на чума е мисия-невъзможна – ще доведе до опразване на без това празните джобове и до късане и на без това обтегнатите нерви.

Наредбата не е приета от ГЕРБ но камъните ще падат в градината на ГЕРБ. Особено на техните кметове.

Моят призив към министър Аврамова, която уважавам и обичам, че е и врачанка е: Петя, отмени или спри тази идиотщина. Или, ако искаш удължи срока от 2022 г, на 3022 г.

П.С.: Приятели, пиша ви тези редове от Будапеща. Европейски град та дрънка. Със сграден фонд от хилядолетия, с първото метро, изкуствена пързалка за кънки и най-красивия парламент в света. Да не ви лъжат, че в Европа има така глупост като Наредба N 5 на Tройната коалиция. Ако тук направят така ще има всенародно въстание, както 1956 г. срещу комунистите“.

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments