1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусГЕРБ искат изслушване на социалния министър защо пенсионерите взимат по-малко пари

ГЕРБ искат изслушване на социалния министър защо пенсионерите взимат по-малко пари

Като ново правителство трябва да му се даде толеранс, но това правителство е инкарнация на служебното. Днес нашата цел не е да бъдем заядливи, а като конструктивна опозиция да бъдем полезни. Това заяви Томислав Дончев на извънреден брифинг на ГЕРБ.

„Правителството се занимава с няколко неща – анализира, управленските решения трябва да се взимат след добър анализ и да говори, комуникацията е важна. Не е зле обаче тези 2 основни действия да се съчетаят с нещо друго – някаква работа.

В противен случай се оказваме в ситуация да ви назначат за шофьор и вие нежно галите волана без да отивате никъде, или да ви назначим за счетоводител и вие да крещите на целия офис колко сте добри, без да сте направили и една сметка“, даде за пример Дончев.

„Днес първата ни препоръка към правителството е, че освен да говори и анализира, трябва да свърши малко работа.

На второ място смятаме, че наше задължение е да предпазим правителството от няколко грешки. Нека започнем с пенсиите, каза Дончев и даде думата на Сачева.

Тя коментира промените в социалната сфера и „митовете и легендите“ за пенсионната система. „Няколко месеца по-късно предупрежденията, които отправихме, имат своя смисъл. Непрекъснато получаваме сигнали от граждани, които са недоволни от своите пенсии, от хора, които се чувстват ограбени, ощетени и излъгани“, заяви тя.

Сачева направи сравнение между обещаните от служебния финансов министър Асен Василев пенсии и реалните такива при настоящия кабинет. „Ние предупредихме, че заигравката с пенсиите ще доведе до тежки политически щети. Пенсионерите са получили по-малко средства от тези през декември и „увеличението“ реално е под 12%. Затова бихме искали да направим пълно изслушване на министъра на труда и социалната политика, който да обясни каква е политиката за изчисляване на пенсиите и как точно ще бъдат компенсирани хората, които са получили намаляване на доходите през последните месеци“, заяви тя. Поради тази причина от ГЕРБ искат социалния министър да бъде изслушан в парламента и да обясни как ще бъдат компенсирани ощетените пенсионери.

Сачева припомни за индексациите на пенсиите, постигнати по времето на управлението на ГЕРБ и изтъкна, че в Кодекса за социално осигуряване е отбелязано изрично, че пенсията ще се осъвременява съгласно нормативната уредба, действаща до 21 декември 2021 г., т.е. отчитайки индексациите, направени през последните 10 години.

Двама министри от кабинета, заедно с премиера да започнат да анализират що е то лични данни, коментира от своя страна Десислава Атанасова. Тя даде за пример пресконференцията по повод БУЛСТАТ – лийкс. Тя цитира и какво точно са лични данни.

За информацията, която регистър БУЛСТАТ поддържа е ясно, че е предоставена доброволно. Но могат ли да идентифицират мен с трите ми имена, ЕГН, адрес. И всички думи, че нищо не се е случило и че 300 души не са с изтекли лични данни е абсолютна лъжа“ посочи Атанасова.

В този смисъл – хубаво е, че имаме министър на електронното управление. Хубаво е, че министър Йорданова осъзна за различни проблеми в подчинени й агенции. Но е добре да се обясни какво министър Йорданова и министър Божанов са анализирали относно теча на данни от регистъра БУЛСТАТ. В този смисъл питам – допуснато ли е изтичането на лични данни на над 300 000 българи? Вярно ли е, че Агенцията по вписванията не само ЕГН е допуснала да е видимо, но и настоящ адрес, мейли, без съгласието на упоменатите лица?“.

В срок от 72 часа всички субекти трябва да бъдат уведомени. Нито аз, нито Дончев, нито Тома Биков, нито Дани Каназирева сме били уведомени. Още едно нарушение, отбеляза Атанасова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments