1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоНа фокусГЕРБ: Липсват мерки в сектор енергетика, бизнесът е изправен до стената

ГЕРБ: Липсват мерки в сектор енергетика, бизнесът е изправен до стената

ПГ на ГЕРБ- СДС излезе с декларация относно високите цени на тока, притесненията на бизнеса и мерките на управляващите, които според опозицията са „закъснели и неадекватни“.

Декларацията беше изчетена от парламентарната трибуна.

Ето и нейният текст: 

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

през последните 7 месеца сме свидетели на безпрецедентно увеличаване на цената на електрическата енергия на БНЕБ в сегментa „ден напред“, както и на цената на природния газ. Цената на електрическата енергия достигна 1 061 лв. за мегаватчас в 18.00 часа на 22.12.2021г. Подобни ценови нива се постигат за първи път от създаването и функционирането на БНЕБ и това е изключително обезпокояващо. Още в рамките на 46-ото Народно събрание, ние от ПП ГЕРБ – СДС алармирахме служебното правителство да предприеме действия, свързани с овладяване на цените на енергоресурсите и да разработи компенсаторен механизъм за подпомагане на българския бизнес, който да гарантира неговата конкурентоспособност. Нашият апел беше подминат с пренебрежение и няколко месеца по-късно резултатите не закъсняха – стотици затворени предприятия, спрени производства и освободени работници.

Днес, когато българският бизнес е изправен до стената, мерките които управляващите все още обмислят, изглеждат безкрайно закъснели, защото високите сметки за декември вече са факт. Вчера бяхме достатъчно конкретни и Ви представихме множество копия на фактури за сметките за електрическа енергия на различни стопански субекти, от които стана ясно, че разликата между разходите им за ток през декември 2021 г. спрямо декември 2020 г. е огромна. А цената на природния газ за месец януари 2022 г. спрямо декември 2021 г. е по-висока с повече от 30%. Опасяваме се, че докато правителството прави анализи и създава работни групи, съществува риск, съвсем скоро да няма на кого да представи своите анализи и да предложи закъснелите си мерки, защото голяма част от малкия и средния бизнес ще бъде изправен пред фалит.

На фона на тази тревожна ситуация, особено обезпокоителен е фактът, че за първи път от близо 30 години страната ни е без приет Закон за държавния бюджета на Република България за 2022 г. Това означава, че липсва ясна визия за политиките на управляващото мнозинство, чрез които то възнамерява да реши множеството кризи, в които се намираме – здравна, икономическа, ценова, социална. За съжаление липсата на приет Закон за държавния бюджет за 2022 г. е причината да няма ясен отговор на въпроса как, кога и дали общините, бизнесът, здравните заведения, учебните заведения и битовите потребители ще бъдат компенсирани за драстичното покачване на цените на електрическата енергия и природния газ през последните месеци.

Освен, че правителството закъсня с мерките, считаме че това, което се обсъжда като предложение от тяхна страна, не е адекватно на ситуацията. Вчера бяхме свидетели как в пленарна зала, без основателни мотиви, беше отхвърлено предложението на ПГ на ГЕРБ – СДС за разработване на компенсаторен механизъм, който в най-пълна степен би удовлетворил българския бизнес. В тази връзка, колеги, знаете ли коя дата е утре? И за да не Ви стресирам излишно ще Ви кажа – утре е 15 януари, точно един месец, откакто Народното събрание прие Решение за създаване на Временната анкетна комисия за въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея. Въпреки направените тогава пламенни заявки, че тази комисия, цитирам: „Ще извърши сериозни анализи, на базата на които ще бъдат взети важни решения!“, на практика нищо не свърши. Срокът на нейното действие безславно приключи: без доклад, без анализ, както и без каквото и да е предложение. Единственото проведено нейно заседание беше по повод предложения от ГЕРБ-СДС мораториум, но пък нейните членове все пак заслужено, в кавички, ще получат 5% повече върху възнагражденията си за този месец.

Колеги, миналата седмица, в началото на пленарната сесия, Вие, от управляващото мнозинство, не си направихте труда да представите своите приоритети. Вчера не се изказахте нито веднъж по предложението ни за компесаторния механизъм за бизнеса. Това мълчание започва да става все по-оглушително и плашещо. Ние, от ГЕРБ-СДС, сме силно обезпокоени, ако всички заявки за анализи, работни групи и адекватни решения, завършват по този безславен начин, както гореспоменатата комисия. Започваме да ставаме свидетели на тотално разминаване между думи и дела, а може би именно разминаването между думите и делата е истинската промяна, която за съжаление продължава!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments