14.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусГергьовден е - Ден на храбростта и Българската армия

Гергьовден е – Ден на храбростта и Българската армия

Днес е Гергьовден – най-големият  пролетен празник, църквата чества Свети Георги Победоносец, а от 1880 година България го чества като Ден на храбростта и Българската армия.

Имен ден е за повече от 200 хиляди българи, които носят името на Свети Георги Победоносец.

Църквата възпява Свети Георги Победоносец като великомъченик заради страданията в името на Христовата вяра. Той е един от най почитаните светци заради Божиите чудеса, измолени за вярващите от него, разказва отец Стоян от столичната църква „Св. Георги“ в квартал „Дървеница“, предаде репортер на БНР.

„В житието му е описана именно неговата дълбока вяра и той е един от тези светии, които са наричани великомъченици, тоест велики страдания са претърпели заради Христос – как в нажежени обуща той ходи, в гасена вар го пускат. Именно заради тази дълбока вяра той е така в очите на Бога, има такова голямо дръзновение, именно заради тази молитвена помощ, която получават християните. Затова ще забележите колко много са храмовете в България, които са на Свети Георги Победоносец, колко много хора носят името на Св. Георги Победоносец.“

Храбростта и любовта на Свети Георги правят неговия християнски подвиг вдъхновяващ.

На 30 години в софийската църква, чийто покровител е светецът, социалната кухня е традиция. Сто и петдесет души получават храна от църквата, приготвена от доброволци.

„Тук готвят вкусно и ти го сипват пред очите от казан.“

„На църквата ще разчитам за Гергьовден.“

„Казаха, че за Гергьовден ще има курбан.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments