2.1 C
София
петък, февруари 3, 2023
НачалоНа фокусГермания държи да плаща за руски газ в евро или долари

Германия държи да плаща за руски газ в евро или долари

Германия държи на решението на Г-7 заплащането на руски природен газ да става само с евро и долари. Говорител на германското правителство направи това уточнение, след като от Москва бе съобщено, че канцлерът Олаф Шолц и президентът Владимир Путин са се договорили да започнат експертни преговори по въпроса.

Днес от Кремъл увериха, че няма да настояват плащания с рубли веднага, но Германия и Австрия задействаха планове за извънредни мерки, в случай че доставките от „Газпром“ спрат. У нас правителството обсъди възможностите на България във връзка с потенциално спиране на доставки, но правителственият говорител Лена Бориславова подчерта, че не очаква това да се случи.

Според агенция „Ройтерс“ Еврокомисията подготвя нови санкции срещу Москва и величината на тези мерки ще зависи от решаването на въпроса за заплащането на природния газ.

„Ройтерс“ и „Блумбърг“ съобщиха, че офиси на „Газпром“ в Германия са били обискирани днес от европейски служители във връзка със сигнала, че руската компания умишлено е манипулирала цените на природния газ в Европа преди войната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments