20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоПо светаГермания открила следи от експлозиви на яхта, вероятно свързана с взривяването на...

Германия открила следи от експлозиви на яхта, вероятно свързана с взривяването на „Северен поток“

Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за която подозира, че „може да е била използвана за транспортиране на експлозивите“ за взривяване на газопровода „Северен поток“, съобщи Германия на Съвета за сигурност на ООН в писмо, изпратено съвместно с Швеция и Дания, предаде Ройтерс.

През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания. Всяка от трите държави провежда отделни разследвания и изпрати актуална информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност тази вечер. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за проверките.

„Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не може да се каже кога ще бъдат приключени. Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни“, пишат трите държави в съвместно писмо от 10 юли, което включва актуална информация за всяко разследване. В него се казва, че Германия разследва „подозрително наемане на ветроходна яхта“, която е била наета по начин, който да „скрие самоличността на истинския наемател“. Германия все още разследва точния курс, който е следвала яхтата.

„Има подозрения, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите“, с които бяха взривени двата газопровода, се казва в писмото за германското разследване.

Москва е обвинявала Запада, че стои зад взривовете. Западните правителства отричат да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, нахлули през февруари 2022 г., припомня БТА

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете в „Северен поток“.

„На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е бил направляван от държава или държавен субект“, се казва в писмото за германското разследване.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments