9.4 C
София
вторник, май 10, 2022
НачалоНа фокусГермания предлага глобален пакт за продоволствена сигурност

Германия предлага глобален пакт за продоволствена сигурност

Министърката на развитието на Германия Свеня Шулце предлага създаване на глобален пакт за продоволствена сигурност на фона на руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.

Шулце иска да насърчи създаването на такъв пакт на пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон.

„Нашата цел трябва да бъде спасяване на милиони хора от глад“, каза Шулце, цитирана от вестници на медийната група Функе. Тя посочи като модел за усилията за продоволствена сигурност инициативата Ковакс, която има за цел да осигури справедливо разпределение на ваксините срещу КОВИД-19 по света. Свеня Шулце предупреди, че атаката на Русия срещу Украйна ще има драматични последици далеч извън Украйна.

„Задава се най-тежката световна продоволствена криза от десетилетия и тя ще засегне най-бедните в Африка, Близкия изток и Азия в частност“, предупреди тя.

Русия и Украйна осигуряват около 20 процента от износа на царевица и около 30 процента от износа на пшеница в света, според документ на министерството на развитието на Германия. Страни, като Египет, Тунис, Либия, Йемен, Сомалия и Пакистан, са силно зависими от вноса, отбелязва ДПА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments