15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаГерманският президент е обезпокоен от възхода на крайнодясната "Алтернатива за Германия"

Германският президент е обезпокоен от възхода на крайнодясната „Алтернатива за Германия“

В пет федерални провинции в Германия крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ има рейтинг близо до или над 30 процента. В лятното си интервю за телевизионния обществен канал Цет Де Еф германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова гражданите да гласуват отговорно и да осъзнават последствията от вота си.

В германските провинции Саксония, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания крайните популисти от „Алтернатива за Германия“ имат одобрение, което приближава или дори надхвърля 30%. За федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер цифрите са „обезпокоителни“, както каза той в интервюто:

„Трябва отново да се научим да водим споровете помежду си демократично. Не с омраза и не с насъскване. Трябва да възпрем бизнеса със страха в тази страна. Ние нямаме нужда от политици, които внушават страх, а от такива, които решават проблеми“.

Въпреки това, каза още президентът, трябва да се проявява „разбиране към факта, че хората имат въпроси и са обезпокоени“. От 2008 г. насам трябваше да бъдат преодолени много кризи. В момента „Алтернатива за Германия“ повдига въпроси, на които „много хора очакват отговори“, заяви Щайнмайер. И именно това трябва да предоставят политиците, каза той:

„Какво ще се случи с моята работа, как ще се развива инфлацията, къде се позиционираме правилно във войната на Русия срещу Украйна, какво ще се случи с движението на бежанците по границите на Европа?“

Всеки гласоподавател поема обаче и отговорност за това, което прави. И ако гражданите укрепват партия, която допринася за брутализирането на дебатите, то това също е отговорност на отговорния гражданин.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments