15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусГешев видя опит за политическа намеса в съдебната власт във връзка с...

Гешев видя опит за политическа намеса в съдебната власт във връзка с предложението за освобождаването му от длъжност

Зад целите на това производство прозира ясно, според мен, опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане, заяви главният прокурор Иван Гешев в изложение по време на заседание на Пленума на ВСС, на което се обсъжда допустимостта на второто предложение на членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното му освобождаване от длъжност.

Гешев изрази надежда това да не е политическа поръчка. Според него вероятно е опит за превземане на съдебната власт от хора, които са безпринципни и не уважават Конституцията. По думите му в предложението за освобождаване няма юридически основания. „Ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ“, заяви Гешев.

Той каза още, че съдебната власт е в исторически момент и той е „да прочистим, както се казва, Авгиевите обори в съдебната власт“.

В своето становище до ВСС Иван Гешев настоява за спиране на процедурата, според него и адвоката му Радостина Томова настоящият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, няма компетентност да се произнесе по въпроса за освобождаването му от длъжност нито членовете на ВСС могат да направят предложение за такова освобождаване. Гешев настоява и за отвод на вносителите на предложението, поради съмнения в безпристрастността им.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments