13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусГешев: Двама от съучастниците на атентатора от Сарафово са осъдени на доживотен...

Гешев: Двама от съучастниците на атентатора от Сарафово са осъдени на доживотен затвор

Има влязла в сила осъдителна присъда на последна инстанция, доживотен затвор без замяна, за двамата съучастници на атентатора от Сарафово, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

„Уважени са гражданските искове на наследници на пет от загиналите граждани на държавата Израел и един български гражданин“, добави той. По думите му терористичният акт е един от най-големите в българската история и Европа.

Припомняме, че на 18 юли 2012 година на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи. При инцидента близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса – български гражданин и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Делото по случая се водеше в Специализирания съд, а след това то стигна до Върховния касационен съд.

Главният прокурор Иван Гешев и представители на други институции участваха в церемония в софийската синагога, където получиха благодарствени писма от еврейски организации във връзка с недопускането на Луковмарш в София.

Гешев заяви, че българските институции са показали взаимодействие и „заедно с неправителствения сектор успяха да предотвратят едно грозно явление“.

По думите му най-голямото изтребление в човешката история – Холокоста, е започнало не с концлагерите, а с първото изречение от „Речта на омразата“. „Ние трябва да сме много внимателни, за да не допуснем да се повторят най-черните страници от нашата история. Както виждаме с войната в Украйна, човечеството показва, че сякаш забравя уроците на историята и, надявам се, да не сме обречени да ги повтаряме“, добави главният прокурор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments