20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоНа фокусГешев: Идеята за отстраняването ми е политически акт за овладяване на съдебната...

Гешев: Идеята за отстраняването ми е политически акт за овладяване на съдебната власт

Според главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона. Гешев направи този коментар по време на дебата във ВСС по предложението за започване на процедура за неговото освобождаване от длъжност, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Главният прокурор определи предложението на министър Стоилов като „бланкетно“, а сигнала на Бойко Рашков като едно „правно нищо”.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за предложението си за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор. Стоилов отговори на обвиненията, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган. „Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, каза Янаки Стоилов.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор, накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения. Според Стоилов Гешев „избирателно и тенденциозно” е разгласил данни от досъдебно производство. Също така е показал пристрастност, предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изказвания. Друга причина, която посочва министърът е „използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на Президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо”.

Източник и снимка: Нова тв

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments