Гешев: Политиците да свалят розовите очила и да видят бума на престъпността

0

Няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми, показала проверка на ВАП, съобщи главният прокурор

Ситуацията с престъпността е сериозна, по места, нивата растат до такива от 90-те години. Част от причините са обективни – икономически, социални. Надявам се, българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани, бума на престъпността.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури от цялата страна.

„В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни, надявам се да не е така, политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления“, добави той.

И продължи: „По българските пътища се води война. Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, която липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати“.

Гешев съобщи, че след разпоредена проверка на ВАП (след катастрофата на АМ „Струма“ – б.р.) за състоянието на пътната мрежа, констатацията била, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми.

Според него „обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация“.

„А ние с МВР сме скачени съдове – ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство“, добави Гешев.

„И тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца, някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи“, каза още обвинител №1.

Според него трябва да се направи всичко възможно „всеки в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани“.

„А тези щети са ръст на престъпността“, заключи Гешев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук