20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусГешев сезира Европа за отказа на Сърбия да задържи двамата обвиняеми по...

Гешев сезира Европа за отказа на Сърбия да задържи двамата обвиняеми по случая Nexo

Главният прокурор на България Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Сърбия, съобщиха от прокуратурата.

От там припомнят, че в Софийска градска прокуратура (СГП) е образувано и се води досъдебно производство за изключително тежки трансгранични криминални престъпления, свързани с организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами и причинени вреди в различни държави.

Групата е действала от началото на 2018 г. до 12 януати тази година на териториите на България, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови. До момента в хода на извършените действия по разследването са събрани доказателства, от които се установява, че са осъществявани редица трансакции с цел да бъде избегнат санкционният режим, наложен по отношение на Руската федерация.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четири лица, сред които К.К. и А.Т. ( бел. р. Коста Кънчев и Антони Тренчев). Спрямо двамата са издадени Европейски заповеди за арест.

В съобщението от прокуратурата се отбелязва също, че на 4 април от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР прокуратурата е уведомена, че двете лица са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал на Европейския парламент и на Съвета, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция – Интерпол.

„На 7 април 2023 г. чрез Дирекция “МОС“ – МВР е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми К.К. и А.Т. са пристигнали на 6 април 2023 г. в 23,05 ч. на летището в Белград, Република Сърбия, с полет от Дубай, Обединени арабски емирства. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 7 април 2023 г. по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени“, пише още в него.

В писмото на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че Република Сърбия не е изпълнила задължението по чл.16, т.3 от Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти по отношение на обвиняемите К.К. и А.Т. Така на издирваните лица е позволено да избегнат наказателна отговорност в България.

„Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика“, пише в писмото.

В него главният прокурор Иван Гешев отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.

Република Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални престъпления да избегнат правосъдие. Това каза пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По силата на конвенцията страните имат ангажимент да осигурят ефективни и бързи действия по процедурите за екстрадиция. Освен това, подписвайки документа, страните се задължават да подобрят юридическото сътрудничество помежду си по наказателноправните въпроси, каза Милева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments