17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусГлавният прокурор, късайки оставката си: Не ме е страх

Главният прокурор, късайки оставката си: Не ме е страх

Главният прокурор Иван Гешев заяви на брифинг в Съдебната палата, че няма да подава оставка.

Работил съм само и единствено за България и сигурността на българските граждани, каза Гешев. Може да съм допускал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в интерес на народа.

Иван Гешев каза, че пристигайки от САЩ е бил поканен до 10 часа да си подаде оставката.

Беше споменато моето семейство и че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава, каза Гешев. Той посочи, че посланието е било неподписано и може да предполага кой е подателят му – „когато се убедя от кой е и съм сигурен дали е приближен до някоя политическа партия, примерно ГЕРБ или някоя друга, ще ви уведомя“.

Главният прокурор хронологично изложи как вижда той „атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността, и защо се случи всичко това“.

Той отбеляза, че е започнал борба с битовата престъпност, организираната престъпност, като добави, че за пръв път се е разследвал „тероризъм“ и „зловредното руско влияние, което никой не разследваше и което не беше проблем до този момент, даже някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин“. По думите му работата на прокуратурата е продължила с разследване на олигарси, които дотогава всички са смятали за недосегаеми. „Прокуратурата в резултат на това беше атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите и престъпниците, и всички, които искат да продължат да крадат“, добави той.

„Днес се надявам това да е началото на края на този олигархичен модел. Сега е моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше, в някаква степен внимателно, да я ръководи в интерес на собствените си, може би, користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности“, заяви Иван Гешев.

Главният прокурор каза, че преди месеци е получил предложение, завоалирано, „казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия“. Той добави, че не е взел тези думи сериозно, като отбеляза, че явно тогава е започнала „организацията на всичко това, което виждаме“.

Гешев припомни, че при посещение в Украйна е казал, че ако Путин дойде в България, властите ще го предадат на Международния съд в Хага, във връзка с издадената за него заповед за арест. „Не знам дали има връзка, но това беше началото“, каза той.

По думите му, след това е бил опитът за атентат срещу него, на 1 май, който определи като „целенасочен опит да бъдат убит“ и добави, че „истината ще излезе наяве“. Като заяви, че още първия ден е разпитан като свидетел. После, по думите му, е последвала „безобразна медийна атака“ срещу него и прокуратурата.

„Мой приятел от провинцията ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми, той му отговорил, че не знае, и го посъветвал да спра да говоря, бил съм първа, втора, трета, новина“, разказа Гешев и добави, че семейството му било в приятелска държава, подпомогнато от приятелска прокуратура.

След това главният прокурор видял становището на „лицето Борислав Сарафов“, изпратено до БТА. „Обадих му се и той каза, че го е много срам, обаче нямало какво да направи“, посочи Иван Гешев.

И допълни, че му задал въпроса – „Нали, знаеш, че това нещо не отговаря на истината?“ Той каза, „извинявай, но разбери ме“. След интервюто по БНР, Сарафов му казал, че няма да иска оставката на Ясен Тодоров, било само за пред медиите, но такова искане все пак било отправено до ВСС, посочи още Гешев.

В четвъртък г-жа Габриел каза, че първата работа е следващият министър на правосъдието да поиска оставката на главния прокурор, посочи главният прокурор.  Иван Гешев каза, че е звъннал на политик, жена, която му е казала – „Разбери ме, бях до нея, от нея го чух за първи път. От което ми стана ясно, че това са го знаели много тесен кръг от хора – лицето Бойко Методиев Борисов и може би един-двама, пет други“.

„Учудва ме позицията на ДПС, защото те винаги са имали принципна позиция и не са оставили в мен впечатление, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с предателство“, каза главният прокурор Иван Гешев.

След това Гешев разказа, че след предложението на шестимата членове на Прокурорска колегия до ВСС за освобождаването му от длъжност, е говорил с член на ВСС, който му казал, че не е прочел предложението „дадоха ми го, само, за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним, ама вика, по-добре, имаш семейство“.

Впоследствие е получил съобщение на телефона от административен ръководител в Апелативна прокуратура – София: „Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам“. По телефона прокурорът му казал, че съжалява за становището, което Сарафов го е накарал да го пусне. Обяснил на Гешев, че никой прокурор не е запознат със становището, било пуснато само от него.

Иван Гешев посочи, че след това е говорил с апелативни прокурори във Велико Търново, Варна, Бургас, които са заявили подкрепа към него. Колегите му във Варна и Пловдив са казали, че Сарафов е звъннал и на тях, обясни главният прокурор, като добави, че след това е решил да прекрати командировката си в САЩ.

Главният прокурор каза още, че „може би някой възприема, че аз съм бъг в системата и този бъг трябва да бъде отстранен, за да може да функционира системата по същия начин, за да може да се краде“, което се показва от всички жалби, доноси, статии, компромати срещу него в последните години. Като посочи, че снощи твърдо е решил, че всичко си заслужава в името на „децата ни и внуците, защото този олигархичен модел, който управлява България и заради който мизерстваме, трябва да приключи“.

Във връзка с искането за освобождаването му от членове на Прокурорската колегия, Гешев посочи, че е чул слух за оказан натиск. Той посочи, че „някои от тях, може би, са мотивирани, всеки има слабости, други са уплашени, трети са подведени, но аз се надявам, че във ВСС има достойни хора, за които думите „чест“ и „достойнство“, и „български магистрат“ все още означават нещо“, каза Гешев.

По думите му всичко случило се ясно онагледява „държавата, в която живеем“. „Ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки от изявленията на някои т.н. политици. Много малко от тях, повечето жени, показаха това което казах – чест и достойнство“, каза Гешев. Той отбеляза също, че вече е разбита „опорката“, че той е всевластен и безконтролен.  Според него той и прокуратурата си вършат работата, след като всички са се обединили по този начин.

Главният прокурор разказа още, че е получил съобщение от негов колега, прокурор, който му е казал, че „г-н Сарафов е казал на еди-кой си, който е казал на еди-кой си, който му е казал, че трябва да прекрати делото „Барселонагейт“ до петък (миналия петък)“. Гешев му отговорил, че не е запознат с това и е уведомил наблюдаващия прокурор от Върховна касационна прокуратура, тъй като делото е на специален надзор, който е обяснил, че делото не може да приключи до септември или до края на годината.

„Аз ще довърша мандата си, независимо от всичко“, заяви главният прокурор Иван Гешев. Той добави, че е време „да бъде изметен този политически боклук“, като посочи, че „това не е моя работа, това е работа на българския народ, ако смята, че това е важно за него, за мен като гражданин е важно“. По думите на Иван Гешев прокуратурата ще продължи обективно, при спазване на законите, да работи по същия начин, независимо от всичко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments