20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусГлавният прокурор: Не ме е страх, други трябва да се страхуват

Главният прокурор: Не ме е страх, други трябва да се страхуват

Не ме е страх, някои други хора трябва да ги е страх, каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ по повод взрива, който избухна на 1 май до автомобила му, докато се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци. При инцидента нямаше пострадали.

Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като атентат. Няколко дни по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че полицията има „много ясни насоки, които могат да ни доведат до хората, свързани с този взрив“.

След инцидента главният прокурор Иван Гешев посети Турция, където участва в конференция за предизвикателствата пред разследващите органи в ерата на дигитализацията с представители на Международната асоциация на прокурорите. Вчера той публикува поздравление в Туитър по повод празника на Българската армия – 6 май, заедно със своя снимка пред българското консулство в Ню Йорк.

„Явно тече опит за подмяна на основния въпрос, а той е – как така, и нормално ли е, до кола на главен прокурор на страна от ЕС да се произведе атентат и взрив, и в кои години живеем, в кои години се връщаме?“, заяви днес главният прокурор.

Той потвърди, че когато се е случил взривът, не е пътувал със семейството си, а със служители на НСО. Гешев коментира, че заместникът му Борислав Сарафов, в цялата ситуация, вероятно не е съобразил изказването си, като добави, че не възприема за нещо лошо това „да се извиниш за грешката си“.

„Не чух министърът на вътрешните работи да се е извинил за това, че каза, че има заподозрян за този атентат и взрив“, каза Гешев. Също така добави, че според Наказателно-процесуалния кодекс министърът не участва в разследването и няма право да разгласява информация. Гешев уточни, че служители на МВР са заявили устно пред следователи от Националната следствена служба, че става въпрос за взрив с поне три килограма тротилов еквивалент.

Във връзка с коментарите на министър Демерджиев за взрива и ефекта му, Иван Гешев заяви, че по-скоро се доверява на мнението на израелския експерт, отколкото на министър Демерджиев, като добави, че експертът има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министъра.

Главният прокурор разказа, че се е прибирал по обичаен маршрут, когато на завой се е чул взрив, колата е продължила движение и се е отдалечила в посока София, както е по протокол при такава ситуация. „Най-много се радвам, че в този ден не пострадаха невинни български граждани“, допълни Гешев.

По повод посещението си в Турция и САЩ след взрива, Иван Гешев заяви, че програмата му е съгласувана от месеци. „Ако наруша програмата си, това означава, че ще покажа, че ме е страх. Повярвайте ми, не ме е страх, някои други хора трябва да ги е страх“, посочи главният прокурор Иван Гешев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments