23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоУ насГл. комисар Николов предупреди, че рискът от пожари в цялата страна остава

Гл. комисар Николов предупреди, че рискът от пожари в цялата страна остава

Със заповед забраняват горенето на стърнища у нас. Това е една от спешните мерки срещу възникване на пожари, която служебното правителство обяви късно вчера на спешно заседание.

Екстремен остава рискът от пожари в някои части на страната поне до средата на месеца. Затова властта ще изиска областните управители по места да се координират и да създадат организация за бърза реакция при бедствия.

„Днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури, ниска влажност и много силен вятър, особено в западната част на страната“, за това предупреди в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия гл. комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той коментира и трагедията край санданското село Петрово, при която загинаха двама горски служители. Николов обясни, че все още не е ясно дали те са загинали в следствие на задушаване или топлинен удар. Според него най-вероятно е и заради двете.

„В гората е трудно и непредсказуемо. Ако бъдеш облечен с пълна екипировка, не можеш да изкараш повече от 30 минути. Не можем да кажем дали горските служители имат предпазни средства. Най-важно е обучението на тези хора, но никой не е застрахован от ситуация като тази”, обясни той.

„През изминалото денонощие на територията на страната са регистрирани 187 пожара. Всички са локализирани. При два пожара продължават нашите действия – Петрово в Сандански, Свирачи в Хасковско. Късно вечерта пристигнаха доклади, че ситуацията е овладяна по целия периметър. Днес, заедно с доброволците, започваме решителна намеса с идеята до обяд да свършим работата по тези пожари”, каза още той.

Николов предупреди, че солени глоби грозят тези, които предизвикат пожари. Той призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments