23.8 C
София
петък, септември 22, 2023
НачалоНа фокусГоворителят на Кремъл: Путин и Пригожин сключиха сделка

Говорителят на Кремъл: Путин и Пригожин сключиха сделка

Путин и Пригожин сключиха сделка, обяви Песков.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Путин, разказа пред журналисти подробности за преговорите между Евгений Пригожин и Александър Лукашенко.

Лукашенко твърди, че Пригожин е приел предложението му „да се спре движението на въоръжените части на Вагнер на руска територия и да се предприемат по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението“.

Ето какво съобщи говорителят на Путин за постигнатото споразумение:

– Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, а самият Пригожин „ще отиде в Беларус“;

– Наемниците, участвали в бунта, няма да бъдат съдени, предвид военните им заслуги;

– Част от бойците, които не са участвали в бунта, ще подпишат договори с Министерството на отбраната;

– Лукашенко сам се е предложил за преговарящ, тъй като познава Пригожин от повече от 20 години;

– Не се планират нови обръщения към руснаците от страна на Владимир Путин.

– Дмитрий Песков каза, че не знае с какво ще се занимава в Беларус Пригожин или каква длъжност ще заема.

Говорителят на Кремъл също така отбеляза, че инцидентът няма да повлияе на хода на специалната операция и тя ще продължи.Няма да има съдебно преследване и срещу бойци от „Вагнер“ за участието им в метежа. Това е израз на добра воля оот Кремъл за техните бойни заслуги в Украйна.

По-рано срещу Пригожин беше образувано наказателно дело за организиране на въоръжено въстание.

Вечерта на 23 юни в канала му в Телеграм се появиха съобщения, че Министерството на отбраната уж е нанесло удар по тиловите лагери на бойците на неговата частна военна компания. Руското министерство на отбраната заяви, че тези съобщения и видеоклипове са били информационна провокация.

На 24 юни подразделения на ЧВК „Вагнер“ навлязоха в Ростов на Дон и заеха позиции в близост до щаба на Южния военен окръг.

По-късно същия ден Пригожин обяви, че бойците на ЧВК напускат позициите си в града и се връщат на предишните си места.

Това стана, след като пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко съобщи за преговорите с Пригожин, в резултат на които страните са се договорили за „приемлив начин за разрешаване на ситуацията с гарантиране на безопасността на бойците от частната армия“.

ЧВК „Вагнер“ спира движението на колоните, обръща ги и се връща към полевите лагери, заяви ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин в събота вечерта.

Разбирайки цялата отговорност за това, че може да бъде пролята руска кръв от една от страните, ние обръщаме своите колони и се оттегляме в своите места на дислокация съгласно плана, заяви Пригожин.

През изминалия ден ЧВК „Вагнер“ установиха контрол над Ростов на Дон и Воронеж и настъпваха към Москва.

В Москва се готвеха за пристигането на частната армия, като изграждаха контролно-пропускателни пунктове с бронирани превозни средства и войски на южния й подстъп. Червеният площад беше затворен.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин се зарече да смаже бунта, който той сравни с Гражданската война в Русия преди малко повече от век.

„Президентът прави голяма грешка, говорейки за измяна. Ние сме патриоти, бием се за нашата родина. Не искаме страната повече да живее сред корупция и измама“, отговори Пригожин в аудиообъщение.

В събота вечерта пресслужбата на Лукашенко обяви, че след консултации с Путин беларуският президент е разговарял с Евгений Пригожин и се е договорил с него „за недопустимостта на кръвопролитие на руска територия“. Лукашенко твърди, че Пригожин е приел предложението му „да се спре движението на въоръжените части на Вагнер на руска територия и да се предприемат по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението“.

Властта на Путин зависи от това дали може да събере достатъчно лоялни войски, който да се бият с бунтовниците, във време, когато повечето руски сили са разположени на фронтовата линия в Южна и Източна Украйна. Бунтът също така рискува да дезорганизира руските сили, водещи война срещу Украйна, точно когато Киев започна най-решителната си контраофанзива от началото на войната през февруари миналата година, отбелязва БТА.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments