19.8 C
София
петък, юни 2, 2023
НачалоНа фокусГолемите планински курорти отчитат успешен зимен сезон

Големите планински курорти отчитат успешен зимен сезон

Големите планински курорти изразяват задоволство от приключилия зимен сезон, настроени са позитивно и очакват силен летен сезон.

Най-голямото затруднение и предизвикателство през зимата представителите на курортите определят малкото количество сняг в началото на сезона и периодите на анулации. Близо 2 милиона туристи са избрали страната ни за зимната си ваканция и сезонът е най-силният в рамките на последните четири зими, показват данните на Министерството на туризма. Увеличението спрямо миналата година е 24 на сто, а спрямо предпандемичната 2019 г. – с 9 процента.

Малин Бистрин от Сдружението на туристическия бизнес в Банко изрази скептицизъм относно размера на приходите: „Защото със скъпите стоки, които купуваме, скъпите енергоносители, въпреки помощта на държавата, все пак се отрази, но остава споменът от един добър сезон“.

Силно присъствие от Израел отчитат от Банско: „Балканските страни силно се представиха. Много силни са румънските туристи, пазар Великобритания – също, българските за нас са изключително важни“.

Пазар Великобритания се е възстановил в Боровец, отбелязва Благовеста Томова от Съюза на хотелиерите в курорта: „Гостите ни от Великобритания, този сезон те бележат ръст. Веднага след тях са гостите ни от Блъгария. Интересно е, че за третото място в момента се борят балканските пазари и изненадващо това са гостите ни от Израел“.

Увеличение на туристите има и в Пампорово, посочва Мариян Беляков: „Най-много българският пазар, много силно развитие имат вече околни пазари, и ирландски и британски. Имаше осезаем ръст от Молдова, от Сърбия и Македония тази година“.

Планинските курорти очакват повишен интерес от туристите и силен летен сезон. За развитието на зимния туризъм са необходими законови промени, които да улеснят инвестирането в ски-курортите, посочи още Мариян Беляков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments