0.3 C
София
петък, януари 27, 2023
НачалоНа фокусГотвят британската имперска корона за коронацията на Чарлз Трети

Готвят британската имперска корона за коронацията на Чарлз Трети

Британската имперска корона е била преместена от крепостта Tower of London на тайно място, за да бъде пригодена като размер за Чарлз Трети преди неговата коронация, съобщиха от Бъкингамския дворец. Само един от диамантите на короната – 109-каратовият Кохинор, е оценяван на 400 милиона долара.

Цялата операция по преместването на короната е била запазена в пълна тайна. Не се знае и къде се намира тя в момента.

Версия на короната е била използвана за коронясването на английски и британски монарси от 13-ти век насам. Тази корона е била направена за крал Чарлз Втори през 1661 година като замяна на предишната средновековна корона, която е била разтопена след екзекуцията на неговия баща през 1649 година.

Смята се, че оригиналът датира от времето на Едуард Изповедник, кралски светец от 11-ти век и предпоследен англосаксонски крал на Англия, ето защо носи неговото име.

Точно короната на Свети Едуард от 1661 година е символът, който виждаме днес в кралския герб на Обединеното кралство, логото на Кралските пощи и емблемата на британските въоръжени сили.

Церемонията по корононясването на Чарлз Трети ще се състои на 6 май догодина в Уестминстърското абатство, 8 месеца след възкачването му на трона и смъртта на неговата майка Елизабет Втора.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments