17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоНа фокусГотова е всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Готова е всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Готова е всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., след като изготвянето на документа беше възложено на служебния кабинет от предишния редовен парламент.

Служебното ръководство на отбранителното министерство имаше три месеца, за да напише новия план, като се съобрази с препоръките – проектите под 100 млн. лв. да бъдат обединени по пакети от способности. А тези над 100 – да бъдат описани разделно.

По закон проектите над 100 милиона лева минават задължително през парламента. А депутатите вече знаеха за предишната версия на програмата, която предвиждаше плащания за над 6,6 милиарда лева за 13 проекта до 2032 г.

И за близо 9,2 милиарда лева с проектите под 100 млн. лева. Но парламентът отказа да подпише „празния чек“. Към момента няма повече подробности за новите разчети.

Очаква документът да бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет идната седмица.

В свои изказвания служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е отбелязвал, че заради финансирането, програмата най-вероятно няма да включва всички способности от отхвърлената програма. А броят на проектите ще бъде намален.

В бюджета за 2023-та, който още не е приет, за отбрана са заложени 1,85% от БВП. За 2024 и 2025 г. прогнозата е 2 процента, като по думите на министър Стоянов парите трябва да са най-малко 2,5%.

Номинираният за посланик на България в НАТО Николай Милков припомни, че Алиансът вече посочва 2-та процента от БВП като минимум.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments