22.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
НачалоНа фокусГрабежи на магазини и висока инфлация в Аржентина предвещават грозна надпревара за...

Грабежи на магазини и висока инфлация в Аржентина предвещават грозна надпревара за втория тур на изборите за президент

Множество грабежи на магазини и супермаркети в Аржентина доведоха до десетки арести, което е възможен признак за нарастваща нестабилност в условията на инфлацията и напрегната надпревара преди втория тур на президентските избори през октомври, предаде Ройтерс.

Малки групи от хора нахлуват в магазините и крадат храни и други стоки в южния град Барилоче и в столицата Буенос Айрес.

По официални данни има над 100 арестувани. Видеозаписи и снимки показват разбити и разграбени магазини, опразнени рафтове, хора, които се опитват да си пробият път в супермаркетите, както и няколко малки пожара.

Властите мобилизираха полицейски части, които да охраняват магазините.

„От няколко дни наблюдаваме подобно поведение“, заяви онзи ден министърът на сигурността Анибал Фернандес. „Имаше опити за предизвикване на конфликт и ние се опитахме да го предотвратим. Това не са спонтанни събития, нито случайно съвпадение“, допълни той.

Аржентина, която е основен световен износител на зърно, се бори с годишна инфлация от 113%, отбелязва Ройтерс.

Рязката девалвация на аржентинското песо този месец доведе до допълнително повишаване на потребителските цени. Според прогнозите на „Джей Пи Морган“ в края на годината инфлацията ще достигне 190%.

Обезценяването на песото създава напрежение и около втория тур на президентските избори.

През октомври министърът на икономиката министър Серхио Маса ще се изправи срещу радикалния либертарианец Хавиер Милей, който събра най-много гласове на общонационалните президентски първични избори, и срещу надеждата на десноцентристите Патрисия Булрич.

Около четирима от всеки десет аржентинци живеят в бедност и Милей, който обещава да въведе доларовата икономика и евентуалното премахване централната банка, се възползва от вълната от гняв, породен от инфлацията и увеличаващите се трудности, отбелязва Ройтерс.

„Трагично е след 20 години отново да виждаме същите картини на грабежи, на каквито бяхме свидетели през 2001 г.“, заяви той в социалната медия „Екс“ (доскоро „Туитър“).

Милей подчерта, че не одобрява насилието и допълни, че „бедността и мародерството са двете страни на една и съща монета“.

Габриела Черути, говорителка на аржентинския президент, обаче обвини Милей, че насърчава нападенията, за да „дестабилизира“ страната.

Булрич, която е бивш министър на сигурността, разкритикува грабежите и изтъкна своите качества на служител на реда.

„Аржентина живее в безпорядък и безредието изглежда е правило“, каза тя. „Нищо не оправдава тези нападения срещу частната собственост или бездействието на правителството. Нуждаем се от ред и това е всичко“, заяви Булрич.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments