7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусГрандиозно завръщане на "Сурва" в Перник

Грандиозно завръщане на „Сурва“ в Перник

Започва 29-ият Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Той се провежда под патронажа на президента Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и национален фонд „Култура“.

Фестивалът „Сурва“ е най-старият фестивал на маскарадните игри в България и един от най-големите в Европа. На официалното откриване тази вечер ще присъства президентът Румен Радев.

За перничани „Сурва“ е като религия, а фестивалът е най-чаканото и най-мащабно събитие в годината.
От хиладолетия са живи обичаят „Сурва“ и маскарадната традиция. Само от Пернишкия регион участват няколко хиляди души, разказва етнологът Цветана Манова:
„Всеки от тези няколко хиляди приготвя своята маска сам вкъщи, без да я показва. Така крайният резултат е едно уникално явления – няколко хиляди произведения на народното приложно изкуство. Това наистина е чудо невиждано, чудо невиждано в света„.
Зад тези страховите маски се крият усмивките на много перничани, второ – на много гости, които ще дойдат в нашия град. Енергията, която ще се създаде, и нагласите на хората са за едно пречистване. Да намалим тази завист, тази злоба, да се даде едно знаково начало за една по-добра България, за една по-солидарна България. Като перничани последните години го показахме в редица кризи – че можем да бъдем задружни, че можем да бъдем солидарни в различни кризи. И този фестивал съм сигурен, че може да обединява много хора„, допълни кметът на Перник Станислав Владимиров.

Фестивалът на маскарадните игри „Сурва

Фестивалните прояви започват още тази сутрин. В 10 часа в Двореца на културата ще бъде открита Международна научна конференция на тема „Маски, фестивали, музеи“. По същото време ще отворят врати творчески ателиета и маскарадни работилници за деца. Половин час по-късно започва детската „Сурвакариада“, в която ще вземат участие над 800 ученици от пернишките училища, а в 13 часа ще бъде даден старт на конкурсните дефилета.

Изключително наситена е програмата през днешния ден. Тя включва още откриването на три изложби, концерт „Приятели без граници“, афтър парти. В 18 часа ще започне официалното откриване на фестивала. Освен президента се очакват още много гости. Организаторите от община Перник обещават бляскъв спектакъл.

Заради рекордния брой участници – над 10 000 души, за първи път те ще се провеждат и през трите фестивални дни. 158 маскарадни групи ще участват във фестивала. 15 са групите от чужбина.

Снимки: БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments