Грижа за здрави венци

0

 

Повечето хора страдат от възпалителни процеси в някаква степен във венците.

Директен вредител е зъбният камък или ръбчета на някои пломби и коронки.

Хигиена

Това е основен фактор за венечното здраве. Доброто и правилно почистване, включително и в междузъбното пространство с подходящи средства, изплакването с чиста вода след всяко хранене, са част от ежедневната хигиена за здраво тяло.

Храна 

Храната изгражда нашето тяло и го лекува, но също така неподходящата, го разболява. Това важи и за венците, както за всеки друг орган.

Алкалната храна, това са основно пресните сурови зеленчуци и някои плодове, създава условия за нормално протичащи процеси в тялото. Такава среда в организма е подходяща за регенерация и възстановяване.

Киселинната (месо, яйца, животински продукти) – прави среда, в която по-лесно се равиват патогени. Киселинността също се свързва с образуване на зъбен камък, с процеси на стопяване на костта. Ето защо изключителната консумация на месо, риба, яйца, е фактор за натрупване на зъбен камък и развитие на гингивити и пародонтити.

Непасващи пломби и коронки 

Стърчащите ръбчета задържат бактерии, трудни или невъзможни са за почистване и предизвикват локални гингивити и пародонтити.

За точното им изработване на помощ идва увеличителната оптика и други помощни средства, които правят прехода между изградената и естествената част гладък и без неравности.

Зъбен камък 

В повечето случаи зъбният камък е директния причинител на гингивита и пародонтита. Той може да се образува под и над венеца. Почиствайте редовно зъбния камък .

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук