13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусГрупата на ГЕРБ-СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ...

Групата на ГЕРБ-СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на Конституцията с ПП-ДБ и ДПС

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на Конституцията, заедно с „Продължаваме Промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. Консултациите между политическите сили започнаха при формирането на 49-ото Народно събрание и логично ще завършат с общ проект за изменение на основния закон. Това се посочва в позиция на ПГ на ГЕРБ-СДС до медиите във връзка с конституционните промени.

ПГ на ГЕРБ-СДС участва в общите законодателни инициативи и гарантира 69 гласа за необходимото мнозинство за приемането на промените в българската Конституция, които са получили одобрението на трите парламентарни групи, коментират още от ГЕРБ-СДС.

По-рано днес ПП-ДБ представиха проекта си за промени в Конституцията. Фигурата на главния прокурор остава, но отпадат две от ключовите досегашни функции – надзор за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, обяви правосъдният министър Атанас Славов по повод част от предложенията. С друго предложение се предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет на две – съдийски и прокурорски съвет. Предлага се също мандатът на ВСС да стане четири години, вместо досегашните пет.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments