20.7 C
София
сряда, юни 7, 2023
НачалоПо светаГръцкият премиер обяви на Солунския панаир пакет от мерки за подкрепа на...

Гръцкият премиер обяви на Солунския панаир пакет от мерки за подкрепа на стойност 5,5 милиарда евро

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пакет от 5,5 млрд. евро, предвиждащ 21 извънредни и постоянни мерки, които „не нарушават фискалния баланс“, съобщава в. „Катимерини“. Мицотакис обяви мерките в реч на откриването на 86-ия международен панаир в Солун (10-18 септември) в събота вечерта.

„Осем мерки за подкрепа за незабавно изпълнение до края на 2022 г.; други 12 големи и постоянни промени, които ще бъдат задействани в началото на 2023 г. и ще бъдат включени в държавния бюджет, който ще гласуваме в края на годината; и план от шест точки, който отговаря на голям проблем – този с жилищата – особено за младите хора, който ще бъде изпълнен незабавно“, обяви Мицотакис.

Сред мерките, които ще влязат в сила незабавно, е парична помощ в размер на 250 евро за около 2,3 милиона уязвими граждани. Помощта ще бъде изплатена през декември на пенсионери с ниски доходи, неосигурени възрастни хора, хора с увреждания и трайно безработни. Получателите на минимален гарантиран доход ще получат още едно месечно плащане, а получателите на детски надбавки – една и половина месечни вноски.

Помощта за студентско жилище се увеличава незабавно от 1000 на 1500 евро. Освен това надбавката се увеличава на 2000 евро на човек за студенти, които решат да живеят заедно в едно и също жилище под наем.

Мицотакис съобщи, че помощта за отопление досега е нараснала от 84 млн. евро през миналата година на 174 млн. евро и ще достигне 300 млн. евро, като критериите ще бъдат разширени, за да се осигури облекчение за около 1,3 млн. домакинства. Освен това за първи път тази година надбавката ще бъде удвоена за бенефициенти, които използват нафта или други видове гориво, освен природен газ, поясни премиерът и допълни, че скоро ще бъде обявена и друга допълнителна интервенция, която ще намали цената на мазута за всички.

На земеделските стопани ще бъде изплатена субсидия в размер на 60 млн. евро за разходите за торове, а 50 000 животновъди ще получат 89 млн. евро, за да се справят с повишените цени на фуражите.

Сто и четиридесет милиона евро ще бъдат отпуснати по програмата за рециклиране и смяна на електроуреди.

Премиерът обяви стимули за производството на електроенергия от малки слънчеви панели и за удължаване на туристическия сезон; по-високи заплати в армията; стимули за работодателите, които преобразуват договорите на служители на непълно работно време в постоянни, както и за наемане на нови служители в новосъздадени и малки предприятия. До края на годината ще влязат в сила мерки за намаляване на социално-осигурителните вноски с 3 процентни пункта, съобщи премиерът и обяви и други данъчни облекчения.

Мицотакис обяви увеличение на пенсиите на около 1 500 000 пенсионери, на заплатите на лекари и на почти 600 000 държавни служители.

Обезщетението за майчинство в частния сектор се удължава от 6 на 9 месеца; срокът на действие на намаления ДДС върху транспорта, кафето и безалкохолните напитки се удължава до юни 2023 г., като същата политика ще се прилага и за входните такси за културни и туристически обекти, фитнес зали и танцови школи. ДДС от 24 процента върху новите сгради се запазва до края на 2024 г., за да се подпомогне строителната индустрия, обяви той.

Гръцкият премиер каза, че минималната работна заплата ще се увеличи на 1 май 2023 г. и обяви няколко мерки за подкрепа на жилищното настаняване на младите хора и студентите, „стартирайки програма на стойност 1,8 млрд. евро, която ще бъде насочена към над 100 000 бенефициенти“.

Мицотакис каза още, че въпреки натиска на опозицията, парламентарните избори ще бъдат произведени по план през 2023 г. в края на четиригодишния мандат на неговото правителство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments