4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоУ насГръцки инвеститор иска да строи жилища на терена на бившия завод "Пектин"...

Гръцки инвеститор иска да строи жилища на терена на бившия завод „Пектин“ в Перник

Гръцки гражданин възнамерява да строи жилищни сгради на терена на бившия завод „Пектин“ в Перник, съобщиха от Общинския съвет. В община Перник е постъпило заявление от „Формейшън ентърпрайзис“ ЕООД със седалище в София, управлявано от Томас Папакостас. Той иска разрешение за изработване на проект и одобряване на задание за частично изменение на общия градоустройствен план на Перник на мястото, отредено за производствена и складова база на несъществуващия вече завод „Пектин“.

Имотът е с площ 14 826 кв.м и попада в промишлени терени на незамърсяващи производства. Намира се в югозападната част на кв. „Църква“. Промяната на зоната ще подобри средата с изграждане на жилищни сгради и съпътстващото ги обществено обслужване и озеленяване, уверява инвеститорът.

Завод „Пектин“ бе част от индустриалната гордост на Перник като единствен производител на лечебен пектин на Балканския полуостров в годините на социализма. В него са произвеждани и пастьоризирани ябълкови сокове, конфитюри, желета, компоти, шипково брашно, сушени плодове, ракия и др. Приватизиран е през 1997 г.

След смяната на няколко собственици, които разпродадоха машините, съоръженията и комуникациите, през 2017 г. остатъкът от завода е продаден от частен съдебен изпълнител за 356 160 лв.

Заявлението на гръцкия инвеститор ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 23 февруари. Постоянната комисия към Общинския съвет „Устройство на територията и инженерна инфраструктура“ е подкрепила проекта.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments