5 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусГубещите и печелившите от съдебната битка между Илон Мъск и "Туитър"

Губещите и печелившите от съдебната битка между Илон Мъск и „Туитър“

В съдебната битка между Илон Мъск и „Туитър“ (Twitter) има много губещи и нито един реален победител освен адвокатите, смятат анализаторите, с които се e консултирало испанското издание на „Бизнес инсайдър“.

Въпреки че „Туитър“ се надява спорът да се реши бързо, според експертите той може да се проточи месеци или дори няколко години. Преди да се намери изход, тази съдебна битка може да навреди на репутацията на Мъск, на бизнеса на „Туитър“ и морала на служителите на компанията.

„Като цяло случващото се подрива репутацията на Илон Мъск и е филм на ужасите за „Туитър“ и служителите му, без реални победители, откакто сапунената опера започна през април“, коментира анализаторът от „Уедбуш“ (Wedbush) Даниел Ивс.

„Туитър“ заведе дело срещу собственика на „Тесла“ (Tesla) в отговор на намерението му да се оттегли от споразумението за 44 милиарда долара за придобиването на социалната мрежа.

Кои могат да загубят и да спечелят от битката за бъдещето на „Туитър“

Губещите

Илон Мъск

Илон Мъск може и да е най-богатият човек в света, но опитът му да се „измъкне“ от споразумение не го представя в добра светлина.

„Мисля, че той подценява риска, който подобни действия могат да окажат върху репутацията му“, заяви пред испанския „Бизнес инсайдър“ Джон Макклейн, мениджър на „Брендиуайн глоубъл инвестмънт мениджмънт“ (Brandywine Global Investment Management). „Винаги е удар по вас или компанията ви, когато се отказвате или се опитвате да се откажете от сключено споразумение. Ако след няколко години той поиска да придобие друга компания, мнозина ще повдигнат вежди“, допълва мениджърът.

Други са на мнение, че доста резките туитове на Мъск, които предполагат, например, че „Туитър“ го е заблудил за броя на фалшивите профили на платформата, могат да му навредят в дългосрочен план, както и да доведат до по-щателна проверка от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ. В миналото Мъск вече е имал проблеми с регулаторния орган.

„Илон не си прави добра услуга със своите непрестанни туитове“, казва пред „Бизнес инсайдър“ Дерек Хортсмайер, прoфесор по финанси в бизнес училището към университета „Джордж Мейсън“. Според него туитовете със сигурност ще бъдат представени в съда и съдиите ще си кажат: „Този човек преговаря недобросъвестно“. Професорът отбелязва, че всеки коментар, с който Мъск се присмива на отсрещната страна, само ще го представи в лоша светлина.

Илон Мъск туитна мемове, които предполагат, че социалната мрежа го е подвела за броя на фалшивите профили. Той заяви същото и в декларацията,  с която се опитва да се откаже от споразумението. От своя страна „Туитър“ потвърждава, че му е предоставил цялата необходима информация.

„Комисията по ценните книжа и борсите не се намесва в договорни спорове между компании“, обяснява Ерик Гордън, професор от бизнес училището „Стивън М. Рос“ към университета в Мичиган. „Ако обаче Мъск е манипулирал цената на акциите на „Туитър“ в своя полза, манипулирането на пазара може да бъде нарушение на нормите за безопасност“, добави той.

Някои анализатори отбелязват, че Мъск може да е публикувал отрицателни коментари срещу „Туитър“, за да свали цената на акциите на социалната мрежа, които неотдавна се търгуваха при 36 долара за акция спрямо стойността за придобиване от 54,20 долара. Според тях това е начин да се окаже натиск върху „Туитър“, за да приеме по-ниска цена.

„Туитър“

Що се отнася до „Туитър“, въпреки че компанията може да разполага със солидни правни аргументи, евентуална продължителна битка в съда не е най-доброто за нея.

„Туитър“ отбелязва в съдебния си иск, че събирането на информация във връзка с искането на Мъск за преброяване на фалшивите акаунти е отнело „седмици“ и  е довело до изразходване на „значителни ресурси“, които иначе биха били насочени към всекидневните операции на компанията. Социалната мрежа с централа в Сан Франциско твърди, че нееднократно е била обект на обиди от страна на Мъск.

Откакто изпълнителният директор и основател на „Тесла“ прие да купи компанията, акциите на „Туитър“ се понижиха с близо 40 на сто. Експертите твърдят пред бизнес изданието, че независимо от изхода на съдебната битка „Туитър“ ще се сблъска с повече искания от акционерите през идните месеци.

Служителите на „Туитър“

За служителите на „Туитър“ цялата тази история е „опустошителна“, твърди пред „Бизнес инсайдър – Испания“ професорът по управление и стратегия Хари Крамър от училището за мениджмънт „Келог“ към универсистета „Нортуестърн“.

„Една компания – това са хората, които работят за нея“, отбелязва Крамър. „Вместо да работи, персоналът на „Туитър“ прекарва по-голямата част от времето си, питайки се: Кой управлява компанията? Какво ще се случи с работата ми? Със семейството ми? Как да планираме новите продукти или разработки за следващата година, след като не знаем какво ще се случи идната седмица? Планирането спира“.

„Туитър“ спря наемането на нови служители и започна да освобождава персонал, след като Мъск се съгласи да купи компанията. В съдебния иск социалната мрежа обяснява действията си с натиска на магната да бъдат съкратени разходите.

Служители на „Туитър“ съобщиха неотдавна пред списание „Уайърд“, че придобиването на социалната мрежа от Мъск и последвалото прекратяване  на споразумението са довели до хаос в компанията.

Победителите

Адвокатите

Въпреки че е в интерес на „Туитър“ въпросът да бъде решен бързо, според Крамър тази битка може „лесно“ да продължи поне година. Гордън твърди, че ако съдът не отсъди в негова полза, то Мъск може да се опита да обжалва решението и да удължи делото до три години.

„Големите победители ще са адвокатските кантори, които ще спечелят цяло състояние“, подчертава Крамър

Не е известно какви са хонорарите на адвокатите на „Туитър“ и Илон Мъск. Адвокатите по сливания и придобивания са тези, които са печелили повече, отколкото юристите във всяка друга сфера през 2021 година, според данните на „ЛексисНексисКаунсълЛинк“ (LexisNexisCounselLink).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments