24.8 C
София
петък, юни 9, 2023
НачалоНа фокусГутериш предупреди за "историческо" напрежение между великите сили

Гутериш предупреди за „историческо“ напрежение между великите сили

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  нарече сътрудничеството  между 193-те държави-членки на ООН „туптящо сърце“ и „водещата визия“ на организацията, но отправи сериозно предупреждение  към  Съвета за сигурност.

Гутериш подчерта, че напрежението между големите сили е на „исторически връх“, както и рисковете от конфликт, който може да се случи „чрез злополука или погрешна оценка“, сочейки преди всичко войната в Украйна.

От създаването на ООН през 1945 година след разрухата на Втората световна война до този момент в световен мащаб напрежението между държавите никога не е достигало толкова висок връх, както е в момента отбеляза генералният секретар. Той, както и представителите на западните страни, не пропуснаха да отправят упреци към първия дипломат на Русия Сергей Лавров по време на руското председателстване на ООН, че Москва нарушава Хартата на ООН с атаките си в Украйна и окупирането на част от нейната територия.

В отговор Сергей Лавров защити наричаната от Москва „специална военна операция“ и обвини Украйна, че насърчава „нацистки практики, забранява руския език и култура, а НАТО планира да се разшири в Украйна“. Той каза, че Западът говори за „основан на правила ред“, на който никой не е виждал правилата и обвини САЩ и техните съюзници в несъобразяване  с ООН и световната дипломация, които са създадени, за да предотвратят Трета световна война.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments