22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоУ насГълъб Донев: Всички пенсии ще се увеличат

Гълъб Донев: Всички пенсии ще се увеличат

„Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” служебният социален министър Гълъб Донев относно предвиденото увеличение на пенсиите у нас.

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12 ,5 %. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3 %, а социалната с 14,3 %.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът“, обясни Донев.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж – 1,35 %“, поясни социалният министър.

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви следното:

Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ.

 

1 коментар

 1. Г Н ДОНЕВ..
  НИЕ ЧАКАМЕ 15 ГОД СПРАВЕДЛИВО ДА БЪДЕ ОЦЕНЕН НАШИЯТ ПРИНОС В ПЕНСИОННАТА С МА.. И ДА ПОЛУЧИМ ТОВА.. КОЕТО СМЕ СИ ЗАСЛУЖИЛИ ПО ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ..
  ВАРИЯНТИТЕ СЪС 12 13.%..УВЕЛИЧЕНИЕ БЕ НИ УСТРОЙВА..
  ВАРИЯНТЪТ НА Г ЖА МАНОЛОВА Е НАЙ СПРАВЕДЛИВ….. КОЛКОТО СИ ДАВАЛ НА ДЪРЖАВАТА.. КАТО КОЕФИЦЕНТ.. ТОЛКОВА ЩЕ ПОЛУЧИШ…
  АЗ ЧАКАМ 20 ГОД ДА ПОЛУЧА ТОВА КОЕТО СЪМ ДАЛ…
  И НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ЧАКАМ ОЩЕ 20 ГОД ДА ЧАКАМ СПРАВЕДЛИВОСТ…..
  НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И ДОХОДИ СА ПРОБЛЕМ НА ДЪРЖАВАТА.. И НЕ СЕ УСЛУШВАЙТЕ… И ГО УСУКВАЙТЕ С НЯКАКВИ ХИТРИНИ И ХВАТКИ.. А ГО РЕЛЕТЕ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ…. КАТО В БЯЛА ДЪРЖАВА… ЧЛЕН НА Е. С..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments