Гълъб Донев: Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричния отговор на държавата

0

Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание.

Служебният премиер увери, че полиция и армия, заедно и в координация ще пазят държавната граница на България.

„Миналата седмица Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на милион и половина лева за ремонт, възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница, за да имаме основание да я наричаме възпрепятстващо съоръжение. Въпреки съмненията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещи, които ще се включат в охраната на границите ни. При необходимост – да се търси сътрудничеството и взаимодействието с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти“, призова премиерът във връзка с вчерашния инцидент в Бургас, при който загинаха двама български полицаи.

Донев увери, че Министерството на земеделието и горите ще окаже съдействие при поддръжката на пътищата, използвани от органите на реда при охрана на държавната граница.

„Публична тайна е, че трафикът на хора се извърша през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния, през България, и службите трябва да бъдат информирани за това. Възлагам на МВР задачата да извършат строг контрол и наблюдения на пътища, за които е известно, че се осъществява нелегален трафик на мигранти. Голямата цел, по която работим от ден първи от встъпването си в длъжност, е присъединяването на България в Шенгенското пространство“, коментира още служебният министър-председател Гълъб Донев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук