22.8 C
София
събота, юни 3, 2023
НачалоНа фокусГълъб Донев: Изразявам искреното си желание и надежда България да има редовно...

Гълъб Донев: Изразявам искреното си желание и надежда България да има редовно избрано правителство

От повече от два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно избрано правителство, заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в отговор на въпрос как оценява шансовете служебното правителство утре да бъде заменено с редовно.

Той изрази надежда проектосъставът на кабинета, предложен от проф. Габровски, който се състои от професионалисти в своите области, да бъдe избран час по-скоро и България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, така че страната да има устойчивост и предвидимост на политиките.

На въпрос за предложеното от „Булгаргаз“ увеличение с 40 процента на цената на природния газ, премиерът каза, че темата не е в прерогативите на служебното правителство, както и на нито едно правителство. Донев посочи, че става въпрос за търговски механизми и закони, по които кабинетът не би могъл да се намеси. Това, което ние направихме, е да се направят открити, прозрачни, предвидими процедури и виждате, че цената на природния газ от над 460 лв. за август-септември, когато бяха най-високите му цени, падна под историческите 160-140 лева. Това повишение, което в момента се предлага, е съобразено с търговската конюнктура, посочи Донев. Той допълни, че 40-те процента са в рамките, в които бизнесът в България казва, че е допустима цена за него. По думите на служебния премиер цената за България на природния газ е една от най-ниските в Европа.

Служебният министър-председател увери, че количествата газ, необходими за функционирането на българската икономика и бизнес, както и за отоплението на гражданите, са осигурени. Осигурили сме това, което страната потребява, дори имаме количества, които се търгуват на газовия хъб „Балкан“, каза Донев. Той допълни, че на срещата на президента Радев с неговия колега Ердоган са обсъдени допълнителни доставки на газ за България. Това според служебния премиер ще допринесе за предвидимост, по-сигурен пазар, по-сигурни доставки и по-голяма сигурност за потребителите.

В коментар за протеста на служителите на Агенцията „Пътна инфраструктура“ Донев каза, че те излизат да защитят своите трудови права. Това е съвсем нормална реакция, чрез която показват, че има дефицити в сферата на политиката по доходите. Знаем, че има големи диспропорции във водената политика по доходите от редица правителства до момента, заяви Донев и допълни, че състоянието в администрацията не е никак розово. Тези дисбаланси са задълбочавани с години и не може едно служебно правителство, което има кратък мандат, да реши в цялост този проблем, който стои не само пред АПИ, но и пред други министерства и агенции.

По повод на предстоящия утре протест пред Министерския съвет на служители на Министерството на външните работи Донев каза, че още в петък от трибуната на парламента е съобщил, че по техния казус се работи. Изисква се обаче повече време нормативната уредба да бъде приведена в съответствие, заяви премиерът. Той изрази надежда голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени, но по думите на Донев проблемът при тях е, че години наред правителствата са неглижирили темата с доходите.

Премиерът Донев участва в шестото издание на международния форум „Битката за талантите“, който се провежда днес в София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments