8.7 C
София
вторник, ноември 23, 2021
НачалоНа фокусГърция се готви за пик на пандемията по Коледа

Гърция се готви за пик на пандемията по Коледа

Министърът на здравеопазването на южната ни съседка Танос Плеврис предупреди, че случаите на коронавирус ще продължат да нарастват, като добави, че има два вероятни сценария за развитието на ситуацията, лошият сценарий предвижда най-много заразени с COVID-19 да има след Коледа. Плеврис повтори, че „няма да има генерален локдаун, нито има препоръка за такъв от научния комитет“, съветващ правителството. Причината: „73% от възрастното население е ваксинирано и не е застрашено от сериозно заболяване“, обясни министърът.

И въпреки думите му, че поставянето на бустърните ваксини „върви много добре“, той призна, че с нарастването на натиска върху здравната система от настоящата пандемична вълна, „нямаме желания брой ваксинации… няма интерес от възрастни хора за първата доза“. Той уточни още, че неваксинираните над 60-годишна възраст като цяло не се интересуват от имунизация срещу коронавирус. Резервациите за първи дози от ваксините нараснаха през последните седмици след пика на новите инфекции, но те идват предимно от по-млади хора. „Предстои ни тежка зима“, каза Мария Теодориду, председател на Националния комитет по ваксинации, по време на редовния брифинг за медиите в понеделник.

Теодориду каза, че хората, които приемат бустърна ваксина, развиват допълнителен имунитет много бързо, като антителата се покачват само два или три дни след поставянето на инжекцията. Тя добави, че третата доза от ваксините е помогнала за намаляване на разпространението на вируса и броя на случаите. Теодориду отбеляза, че „Делта“ мутацията на вируса е увеличила повторното заразяване при хора, които са били болни и ваксинирани, и посочи, че бустърните ваксини предлагат най-добрия възможен имунитет. Освен това тя предупреди, че естественият имунитет сам по себе си не е в състояние да защити 100% от коронавируса, както са установили няколко проучвания.

„Ние сме надхвърлили 13 860 000 ваксинации. Повече от 6 910 000 наши съграждани са ваксинирани с поне една доза, което съответства на 65,8% от общото население и 75,3% от възрастното население”, каза Мариос Темистоклеус, главен секретар по първична здравна помощ в Министерството на здравеопазването. „Повече от 6 550 000… са завършили своята ваксинация, което съответства на 62,3% от общото население и 71,8% от възрастното население… програмата за ваксинация е в разгара си, имаме капацитет за над 110 000 ваксинации на ден“, добави той.

предишна статияС надежда за Сомалия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments